Hlavní obsah

Ovčáček mě nevyvede z míry, říká americký velvyslanec

 

Reklama

Andrew Schapiro v rozhovoru pro Seznam Zprávy o vztazích s Hradem a o tom, kam směřuje Česko.

Článek

„Krásným dárkem k mým lednovým narozeninám bude odchod nediplomata. Bude to významné posílení našich historicky pevných vztahů s USA," napsal na svém twitterovém účtu mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. Eskaluje tak konflikt mezi Hradem a Andrewem Schapirem.

Ambasador USA v Praze obecně neprožívá příjemné chvíle. Nejdříve volby prohrála Hillary Clintonová, která měla pokračovat v odkazu jeho spolužáka z vysoké školy Baracka Obamy. Následoval projev Miloše Zemana, věnovaný americkým prezidentským volbám. A spolu s ním i obvinění.

„(Schapiro) se jako téměř jediný z velvyslanců ani nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě,“ řekl Miloš Zeman v projevu k výsledkům amerických voleb. Netajil se radostí nad tím, že Schapiro, spjatý s Demokratickou stranou, v důsledku vítězství Donalda Trumpa v Praze zřejmě skončí.

„Na Hradě jsem byl. Proč si mě prezident nevšiml, nevím,“ reaguje v rozhovoru pro Seznam americký velvyslanec. Mezitím se scházejí důkazy na jeho podporu. Schapira na ceremonii k 28. říjnu zaznamenali fotografové, za svého kolegu se postavil i německý velvyslanec v Praze, Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven. Tvrdí, že Schapiro seděl přímo vedle něj.

Obtížně se v uhlazeném diplomatickém žargonu Schapirovi reaguje na další prohlášení a tweety prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Ten mimo jiné uvedl, že Schapiro na Hradě možná byl, v tom případě byl ale neviditelný.

„Prohlášeními, jako je to Ovčáčkovo, se nesmím nechat rozhodit. To bych pak nedělal dobře svou práci,“ uzavírá americký velvyslanec.

Spory Andrewa Schapira s Hradem mají bohatou minulost. Miloš Zeman už loni prohlásil, že dveře Hradu jsou pro amerického ambasadora zavřené. Reagoval tak na Schapirova slova, který označil za „prekérní“ Zemanovu účast na oslavách Dne vítězství v Moskvě, kam na protest proti okupaci Krymu téměř žádní jiní evropští státníci nepřijeli. Při jiné příležitosti Miloš Zeman označil Schapira, který se spolu s dalšími velvyslanci angažuje v kampani proti korupci v České republice, za korupčníka, protože post velvyslance v Praze dostal mimo jiné za své angažmá ve vybírání příspěvků pro kampaň Baracka Obamy.

Reklama

Doporučované