Hlavní obsah

Hrad ukázal prezidenta na videu, krátce promluvil

Tisková konference na Hradě.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Hrad svolal už třetí tiskovou konferenci od doby, kdy je prezident Miloš Zeman hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici.

Článek

Hrad ve čtvrtek novinářům pustil krátké video pořízené minulý týden, na kterém prezident Miloš Zeman v nemocnici podepisuje dokument o svolání Poslanecké sněmovny.

Prezident na videu říká: „…svolání Sněmovny na nejzazší termín, což je osmého, poněvadž německé přísloví Zeit gewonnen, alles gewonnen.“ Závěrečný citát v němčině od italského diplomata Niccoló Machiavelliho znamená: „Získán čas, získáno všechno“.

„Ohrazuji se proti tvrzení, že bych si dovolil manipulovat nebo falšovat podpis pana prezidenta,“ řekl kancléř Vratislav Mynář.

Video, které zveřejnil Pražský hrad.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Na záznamu je vidět také kancléř, šéf Sněmovny Radek Vondráček a ředitel Zemanova sekretariátu Jaroslav Hlinovský. Ani jeden z nich na sobě nemá respirátor ani roušku.

Kancléř Mynář před novináři řekl, že rozhodnutí o svolání Sněmovny nechal prezident vypracovat už před tím, než lékaři konstatovali, že není schopen práce. Rozhodnutí Zeman podle Mynáře učinil už 10. října. „13. října v 10:30 jsem v Hrzánském paláci informoval premiéra Andreje Babiše,“ uvedl Mynář.

Babiš pro iRozhlas uvedl, že Mynář ho informoval o rozhodnutí svolat schůzi. Nikoli ale o tom, že se podpisu v nemocnici má zúčastnit Vondráček.

K podpisu dokumentu došlo 14. října - tedy ve chvíli, kdy už Mynář od lékařů věděl, že prezident nemůže vykonávat pracovní činnost. Nemocnice se proti Vondráčkově návštěvě, na které byl dokument podepsán, ohradila. Později požádala policii, aby nepouštěla k prezidentovi nikoho bez souhlasu ošetřujícího lékaře.

Ceremoniál 28. října bude odložen na jiný termín, pokud prezident nerozhodne jinak, oznámil také Mynář.

„Tento briefing jsem svolal jako reakci na útoky ze strany médií a veřejných činitelů. Dosavadní postup kanceláře pod mým vedením byl v souladu s platnou legislativou. Kancelář se zodpovídá pouze prezidentovi republiky. Upozorňuji, že prezidentem republiky je Miloš Zeman, který byl dvakrát za sebou zvolen v přímé volbě,“ uvedl kancléř Vratislav Mynář.

Kancelář prezidenta republiky ve čtvrtek zrušila tradiční setkání prezidenta se zahraničními diplomaty, kteří působí v Česku. „Přijetí diplomatického sboru je odloženo z důvodu hospitalizace pana prezidenta,“ řekl pro iRozhlas.cz hradní protokolář Vladimír Kruliš. Akce se v minulých letech konala tradičně den před předáváním státních vyznamenání.

Naposledy vystoupil na Pražské hradě s prohlášením kancléř Mynář, před ním to byla manželka prezidenta Ivana Zemanová. Prezident Miloš Zeman je dlouhodobě hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.

Reklama

Doporučované