Hlavní obsah

Ovčáček přednáší i na VŠE. Nejvzdělanější mluvčí, kterého kdy jaký prezident měl, řekl proděkan

Hradní mluvčí přednášel studentům specializace management hospodářské politiky.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

aktualizováno •

Často vysmívaný a parodovaný hradní mluvčí Jiří Ovčáček – nepřehlédnutelná postava tuzemské politiky – se na Hradě těší stále většímu vlivu. Sám Miloš Zeman svému oblíbenci rád přezdívá „můj viceprezident“.

Článek

Ačkoliv jinak prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka mnozí parodují a například Městské divadlo ve Zlíně o něm dokonce nastudovalo úspěšnou hru, jiné instituce ho považují za váženého odborníka.

Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze si ho teď dokonce vybrala jako přednášejícího.

„Pouze z toho, jak sleduji dlouhá léta situaci, vám musím říct, že to je asi nejvzdělanější tiskový mluvčí, kterého kdy jaký prezident měl,” představil Ovčáčka studentům proděkan fakulty Miroslav Ševčík.

„Děkuji za představení i za pochvalná slova, až jsem se skoro viděl,” reagoval devětatřicetiletý Ovčáček a okamžitě zahájil na akademické půdě přednášku na téma „fake news“, mluvil tedy o falešných zprávách.

„Dezinformace se podílejí i na práci mluvčího prezidenta republiky. Nikoliv v tom slova smyslu, že bych se podílel na šíření dezinformací, ale v tom slova smyslu, že se setkávám s dezinformacemi," hovořil Ovčáček ke studentům se svou typickou dikcí.

Na VŠE takto v listopadu přednášel studentům specializace management hospodářské politiky, kteří musejí absolvovat kurz pod názvem „organizace trhů a odvětví pohledem manažerů“.

Týden před Ovčáčkem k vysokoškolákům měl v tomtéž kurzu přednášku generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, před ním například pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nebo programový šéf České televize Milan Fridrich.

Proč mezi ně garant kurzu – proděkan Miroslav Ševčík – zařadil i hradního mluvčího?

„Jde o přednášky, které připravují studenty na přechod do praxe. Musejí je dělat lidé, kteří tomu rozumí a v podstatě jsou ve společnosti známí. Jiří Ovčáček je tady za skupinu lidí, kteří seznamují veřejnost s tím, jak se rozhodují politici, jsou schopní komentovat politické dění a také proto, že je pravou rukou hlavy státu,“ odpověděl Ševčík.

Jiří Ovčáček svou roli dost prožívá, ale každopádně se za více než pět let po boku prezidenta s Milošem Zemanem dost sblížil. Snaživý mluvčí se stal prezidentovým oblíbencem, jakým byl kdysi někdejší šéf protokolu Jindřich Forejt.

Je to právě Ovčáček, kdo z hradních úředníků tráví s prezidentem nejvíce času a je mu věrným společníkem. Často za ním jezdí do Lán, kde po večerech společně sledují televizní zpravodajství, koukají na internet a pak diskutují.

„Určitě po pěti letech, co jsou spolu v každodenním kontaktu, nemůže být jejich vztah jenom pracovní," všiml si šéf Sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO.

I někteří další politici si nové síly na Hradě všimli a pokud se chtějí rychle spojit s prezidentem Zemanem, volají na mobil přímo Jiřímu Ovčáčkovi, který je mu nejčastěji po boku.

A jak se ukazuje, prezident i jeho mluvčí mají jednu společnou vlastnost – strašně rádi provokují. „Ovčáček, to je kapitola sama pro sebe. Ale on v té hradní partě vlastně není nikdo, kdo by Miloše usměrňoval a říkal – tohle jsi říkat nemusel,“ míní šéf Senátu Jaroslav Kubera z ODS.

Reklama

Doporučované