Hlavní obsah

Ovečkin se dočkal, Washington slaví Stanley Cup! Gólem k tomu přispěl i Jakub Vrána

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Alexandr Ovečkin je prvním ruským hokejistou v historii, který jako kapitán dovedl svůj tým k vítězství ve Stanley Cupu. Podepsal se pod ním patnácti góly a získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off.

Reklama

Washington v divokém utkání přestřílel Las Vegas 4:3 a poprvé v historii vyhrál Stanley Cup. Slaví i tři Češi: Jakub Vrána, Michal Kempný a Jakub Jeřábek. První jmenovaný navíc nádherným gólem otevřel střelecký účet posledního zápasu sezony.

Článek

Jedno dlouhé čekání skončilo, Alexandr Ovečkin po třinácti letech v nejlepší lize světa ví, jaké to je zvednout nad hlavu 16 kilogramů vážící Stanley Cup. Washington suverénním způsobem zvládl finálovou sérii a ukončil ji už v pátém zápase na ledě soupeře. Capitals po bleskovém obratu v poslední třetině vyhráli v Las Vegas 4:3. Nejlepší ligu světa ovládli poprvé ve své historii.

„Vůbec nevím, co vám mám říct. Já jsem prostě šťastný, teď možná ten nejšťastnější na světě. Jsem šťastný za své spoluhráče i naše fanoušky,” soukal ze sebe dojatý Ovečkin bezprostředně po vypuknutí oslav. Ty probíhají i v ulicích Washingtonu, kde zápas na velkoplošných obrazovkách sledovaly desítky tisíc lidí.

Emoce a radost Washingotnu si můžete prohlédnout i v následující fotogalerii:

Po dvouleté nadvládě Pittsburghu tak pohár putuje do dalšího města, Washington se stal teprve šestým týmem v historii, který došel ke Stanley Cupu navzdory tomu, že musel otáčet stav všech čtyř vítězných sérií play off.

Jedním gólem k závěrečné výhře v noci přispěl i český útočník Jakub Vrána, který rychlý brejk ve druhé třetině zakončil krásnou ránou do šibenice a otevřel skóre zápasu.

Aktivní byl znovu i Michal Kempný. Spolu s nimi se bezprostředně po konci zápasu na ledě radoval i další český obránce Washingtonu Jakub Jeřábek, který v play off zasáhl do dvou duelů. Celkem jich po výměně z Montrealu za Washington v letošní sezoně odehrál třináct.

Je otázkou, zda bude Jeřábkovo jméno vyryto i na trofeji. Český bek totiž ve finále nezasáhl do jediného utkání, záležet tak bude na tom, zda vedení klubu požádá o výjimku.

Na straně poražených sledoval se slzami v očích radost Capitals útočník Vegas Tomáš Nosek.

Divoké utkání, ve kterém domácí po dvou třetinách vedli a věřili v prodloužení série, rozhodly jejich chyby a nedůraz před brankou, které vedly k bleskovému obratu. Vítězný gól vstřelil v čase 52:23 dorážkou Lars Eller, který se stal prvním dánským hokejistou v historii, jenž vyhrál Stanley Cup.

S nejslavnější hokejovou trofejí ale na ledě jásal i poprvé v historii Australan. A to útočník Nathan Walker, jenž hokejově vyrůstal ve Vítkovicích a v české extralize odehrál před odchodem do zámoří jako junior dvě sezony.

Michal Kempný se zároveň stal prvním českým hokejistou v historii, který vyhrál Stanley Cup, aniž by byl do NHL draftován.

Pohár z rukou Garyho Bettmana přebíral kapitán Capitals Alexandr Ovečkin, ten dnes večer de facto zkompletoval sbírku hokejových trofejí. Ještě než nad hlavu zvedl tu klubovou, přebral od šéfa soutěže i Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off.

To může být pro mnohé překvapení, neboť v samotném finále byl mnohem výraznější Ovečkinův spoluhráč Jevgenij Kuzněcov. Nutno ale dodat, že se Ovečkin stal nejlepším střelcem play off. Nastřílel v něm patnáct branek a trefil se i v dnešním zápase.

„Hrál neskutečně každé play off, ale jeho výkony letos byly neuvěřitelné. Skvěle bránil, dělal všechno dobře. Blokoval střely, bojoval. Vítězství obětoval úplně všechno,” chválil Ovečkina jeho spoluhráč Jay Beagle.

„Byl úžasný. Je stejný jako my, jdeme za ním, protože si uvědomuje, že jeden hráč nedělá tým. Pokud jsme chtěli vyhrát Stanley Cup, potřebovali jsme každého jednotlivce z nás. Ale všechno to začalo u Ovečkina,” dodal gólman Braden Holtby.

Ovečkin dnešním dnem vstoupil mezi největší hokejové legendy. Jako teprve čtvrtý hráč v historii vyhrál Hart Trophy udělovanou nejužitečnějšímu hráči soutěže (Ovečkin ji vyhrál celkem třikrát) i Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off.

To před ruským hokejistou dokázali pouze Wayne Gretzky, Mario Lemieux a Bobby Orr.

Vedle obdivu, který Ovečkin po zápase sklízí, už zároveň fanoušci řeší politickou a v budoucnu jistě velice choulostivou pozvánku. Zavítá ruský hokejista a velký podporovatel Vladimira Putina i se Stanley Cupem na pozvání Donalda Trumpa do Bílého domu, jak bývá zvykem?

Reklama

Doporučované