Hlavní obsah

Ovečkin versus Fleury. Washington vyzve v bitvě o Stanley Cup nováčka NHL

Podívejte se na srovnání finalistů v bojích o Stanley Cup.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Již v noci na úterý začíná první zápas finálové série play-off NHL. Washington Capitals v něm vyzvou nováčka a největší překvapení letošní sezony Vegas Golden Knights. Pojďme si oba týmy krátce představit.

Článek

„Nebude se jim dařit. Bude to prů*er.” Takových výroků na adresu nového týmu NHL byl před startem letošního ročníku plný internet. Golden Knights ale nepřestávají udivovat.

Tým poskládaný z hráčů povětšinou ze druhých či třetích formací ale šlape jako namazaný stroj a v noci na úterý odstartuje hned v premiérové sezoně svou první bitvu o Stanley Cup.

A Jonathan Marchessault je toho zářným příkladem. Nedraftovaný, slabý, nechtěný. Těmito přívlastky v minulosti odborníci popisovali sedmadvacetiletého křídelníka. Odehrál celkem 306 zápasů na farmě, v NHL si ho přehazovaly jako horký brambor týmy Columbusu, Tampy Bay a Floridy. Pak ale přišel rozšiřovací draft NHL a v něm našel nový domov. Domov, kde je chtěný. Rychlonohý Kanaďan v letošní sezoně přesvědčil všechny, že se mýlili. V patnácti zápasech play-off zaznamenal 18 bodů (8+10) a na křídle elitní formace září.

TWITTER: „Jsem rád, že jsme dokázali spoustě lidem, že se mýlili. Máme tu skvělé kluky, dobrou chemii v kabině a prozatím je to skvělá jízda," říká Marc-André Fleury. 

A takových, jako je Marchessault, je v sestavě Vegas mnohem víc. Haula, Smith, Karlsson, Tuch, Miller, Schmidt a Perron. Pro ty všechny byla letošní sezona zlomová. Zaznamenali nejvíce bodů ve svých kariérách v NHL. A teď mohou snovou sezonu zakončit ziskem nablýskané trofeje.

Hokejový svět žasne. Tým „odpadlíků” v play-off prohrál zatím jen třikrát. Vegas postupně porazilo Los Angeles (4:0 na zápasy), San Jose (4:2) a Winnipeg (4:1). Kromě sehraného útoku ho pak táhne maskovaný muž v brankovišti. Marc-André Fleury. „Není to gólman pro play-off, vždycky se sesype,” říkalo se o něm. Majitel tří prstenů pro vítěze Stanley Cupu ale ukazuje, že nové angažmá mu vyloženě prospívá.

Fleury je aktuálně nejlepším gólmanem letošních bojů vyřazovací části. Úspěšnost zákroků 94,7 procenta a 1,68 gólu na zápas. Třiatřicetiletý gólman je zároveň jedním z největších favoritů na zisk Conn Smyth Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off.

TWITTER: Pozvánka ke sledování finále play-off NHL. 

I na druhé straně ale stojí vynikající gólman. Forma Bradena Holtbyho tradičně sílí s koncem sezony. V posledních dvou zápasech v sérii konferenčního finále proti Tampě Bay navíc nepustil za svá záda ani jeden gól. A jeho čísla: 92,4 % a 2,04 inkasované branky na zápas.

Capitals ale mají kromě spolehlivého gólmana také skvělou přesilovku a především Alexandra Ovečkina.

Jen málokterý hokejový fanoušek by nepřál Ovečkinovi, aby to konečně vyšlo, aby konečně zvedl nad hlavu vysněnou týmovou trofej. A získal premiérový triumf také pro organizaci Capitals. Ruský snajpr sice s Capitals ovládl metropolitní divizi osmkrát ze 13 sezon, v play-off se ale nikdy nepodíval dál než do druhého kola. Až do letošního ročníku.

Ve východní konferenci mu v cestě vyřazovací částí stály nejčastěji dva kluby Pittsburgh Penguins s Ovečkinovým přirozeným rivalem, Sidney Crosbym, a také New York Rangers. Jenže manhattanskému velkoklubu letošní sezona vůbec nevyšla a Penguins Ovečkin poprvé v kariéře vyřadil ve druhém kole play-off.

Ovie je jedinečný hokejista, nejproduktivnější střelec své éry, držitel individuálních ocenění jako Hart Memorial Trophy, Ted Lindsay Award, Art Ross Trophy, Maurice Richard Trophy a Calder Trophy.

I na Ovečkina však může trenér Gallant najít recept. Bývalý obránce Capitals Nate Schmidt nyní obléká dres Golden Knights. On a jeho řízný parťák Brayden McNabb by se tak měli většinu zápasu starat právě o útočnou dvojici Ovečkin-Kuzněcov.

Devatenáct zápasů play-off, dvanáct branek, deset asistencí. To je dosavadní Ovečkinova bilance, kterou bude mít příležitost rozšířit už v noci na úterý 29. května. Vítěz Stanley Cupu by měl být znám nejpozději 14. června.

Ať už finálové boje dopadnou jakkoliv, jisté je jedno, nablýskaná trofej Lorda Stanleyho se letos podívá do Česka. Přiveze ji buď Tomáš Nosek z Vegas, nebo washingtonská dvojice Vrána-Kempný.

Reklama

Doporučované