Hlavní obsah

Ovládnutí OKD přijde státní kasu na téměř čtvrt miliardy

Záchranný plán pro OKD vyjde stát dráž než na 80 milionů.Video: Adam Junek

 

Reklama

Jestli stát skutečně ostravskou důlní firmu získá, se bude rozhodovat na věřitelské schůzi 15. června.

Článek

Den D pro rozhodnutí o záchraně předlužené uhelné společnosti OKD se přiblížil. A na stole budou mít 15. června věřitelé reorganizační plán s jedinou nabídkou. Odkup zdravé části firmy státním podnikem Prisko za 80 milionů korun. Podle zjištění Seznam Zpráv ale záchrana OKD vyjde státní kasu dráž.

Celkem totiž ovládnutí důlní společnosti vyjde státní firmu Prisko na bezmála čtvrt miliardy korun. Klíčem k tomu je půjčka, kterou vloni právě přes tento státní podnik spadající pod Ministerstvo financí přiklepla skomírajícímu OKD vláda. Celkově mohly ostravské doly na provoz dostat až 700 milionů. Vyčerpáno nakonec bylo jen zhruba 150 milionů.

„Je to v podstatě jediný dluh, který nezůstane v takzvané staré OKD a přejde do OKD Nástupnická. Stát v insolvenčním řízení pak už nebude vůbec vystupovat, vyjma požadavků například správy sociálního zabezpečení. A bude na věřitelích, kolik se jim podaří nakonec z pohledávek získat,“ uvedl pro Seznam Zprávy vysoce postavený zdroj z Ministerstva financí.

Společnost OKD, která je od loňského května v úpadku, při hledání strategického investora oslovila více než 220 firem. Ve finále dostala dvě závazné nabídky, poté ale OKD oznámila, že žádná z nabídek nebyla taková, aby umožňovala schválení reorganizačního plánu a uskutečnění reorganizace. Proto došlo na dohodu se státem, kdy Prisku pomůže s útlumem dolů státní podnik Diamo, jenž patří pod kuratelu Ministerstva průmyslu.

Základem reorganizačního plánu je, že vznikne nová společnost OKD Nástupnická, do níž přejdou doly, zaměstnanci a stroje. Stará OKD pak projde likvidací, v níž věřitelé dostanou alespoň část ze svých pohledávek. Počítá se s asi 2,5procentním uspokojením. Přihlášeno je přitom přes 23 miliard dluhů.

Plán se ale nezamlouvá investorům, kteří chtěli OKD koupit. Jde o britskou společnost Alcentra Limited, která nabídla 540 milionů korun. Požadovala však, aby závod disponoval hotovostí ve výši nejméně 886 milionů korun a také veškerou další hotovostí vygenerovanou od 1. ledna 2017. Pohrozila Česku dokonce mezinárodní arbitráží za to, že nebyla její nabídka vybrána.

„Právě to, že stát nebude nakupovat jen za 80 milionů, pokud to věřitelé schválí, ale v podstatě za bezmála čtvrt miliardy a nebude žádat nic navíc, je pádným argumentem do případného sporu, že nebyla vybrána nevýhodná nabídka,“ dodal zdroj z Ministerstva financí.

Reklama

Doporučované