Hlavní obsah

Olympijské hry v Tokiu jsou už rok předem rekordní. Bude na nich platit kompletní zákaz kouření

Na letních olympijských hrách v Tokiu bude platit kompletní zákaz kouření.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

Návštěvníky, kteří se vypraví příští rok do Tokia na letní olympijské hry, čeká na místě plošný zákaz kouření. Vztahuje se na veškeré venkovní i uzavřené sportovní areály. Jedná se o nejpřísnější podobné opatření v historii.

Článek

Letní olympijské hry v Tokiu 2020 budou vedle bojů sportovců také bojem proti kuřákům v hledišti. Organizátoři vyhlásili kompletní zákaz kouření na všech venkovních i uzavřených sportovních kolbištích. Vedle olympijských her platí restrikce i pro paralympijské hry, píše britský The Independent.

Zákaz se bude týkat jak klasických cigaret, tak i populárních elektronických cigaret. V zemi, která je známá svou láskou k tabáku, se jedná o velmi razantní opatření.

Ačkoli na většině sportovních areálů v současnosti zákaz kouření neplatí, v době konání her se na místech zavede. Tokio tak vyslyšelo Mezinárodní olympijský výbor, který o úplný zákaz kouření na stadionech dlouho usiloval. Nařízení má napomoci také ke zlepšení životního prostředí.

Tokio je v porovnání se západním světem vůči kuřákům mírné. Navzdory tvrdším restrikcím zavedeným proti kuřákům minulý rok si lidé stále mohou zapálit v mnoha restauracích či barech. Krabička cigaret se dá pořídit v přepočtu za 110 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované