Hlavní obsah

„Ozbrojenci na motorkách zabili 42 lidí,” popsal údajný útok islamistů v Mali tuarežský lídr

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Při útocích ozbrojenců zahynuly v noci na středu na východě Mali desítky obyvatel patřících k etnické skupině Tuaregů. S odvoláním na místní zdroje o tom dnes informují zahraniční tiskové agentury. Z krveprolití jsou podezíráni islamisté, kteří se hlásí k takzvanému Islámskému státu (IS), kteří v regionu u hranic s Nigerem operují.

Článek

Světové agentury informují o útoku ozbrojenců na motorkách na osady Tuaregů na východě Mali nedaleko od hranic s Nigerem. Vůdce jedné z tuarežských milic agentuře AP řekl, že ozbrojenci, kteří na tábory kočovných Tuaregů zaútočili na motocyklech, zabili 42 lidí. Mezi oběťmi údajně byly i děti mladší deseti let.

Agentura AFP uvedla, že jiná domobrana dnes popisovala útok „ozbrojených banditů na více než 20 motorkách" proti několika osadám. Útočníci prý popravovali civilisty a celkem zabili 47 lidí. Poté prý zapálili vegetaci a vydali se zpět směrem k hranici s Nigerem.

Útok podle AFP potvrdili i místní politici, kteří však uváděli výrazně nižší počet obětí. Tuaregové totiž prý ještě před příjezdem malijských vojáků své mrtvé pohřbili, ačkoli dostali pokyny, aby vždy příchodu armády vyčkali. Jeden z činitelů, kteří promluvili pod podmínkou zachování anonymity, nevyloučil „manipulaci s počty” obětí.

Pouštní oblast na východě Mali je působištěm více islamistických skupin. Opakovaně se dostávají do střetů s tuarežskými milicemi, které podporují malijskou a francouzskou armádu. Od začátku roku v regionu okolo města Ménaka přišly v bojích o život stovky lidí včetně mnoha civilistů. Východ a centrální část Mali zároveň sužují i boje mezi různými komunitami.

Poslední incident plánuje vyšetřovat i mírová mise OSN označovaná zkratkou MINUSMA. „V souladu se svým mandátem vysílá MINUSMA speciální vyšetřovací tým... Aby zjistila fakta, jakož i okolnosti popravy civilistů v těchto lokalitách, a nalezla ty, kteří jsou za to zodpovědní,“ uvedla mise OSN.

Reklama

Související témata:

Doporučované