Hlavní obsah

Ozbrojenci obsadili televizní studio, policie si k nim razí cestu skrz zeď

Televizní studio v Kábulu napadli ozbrojenci, policie si k nim razí cestu skrz zeďVideo: AP

 

Reklama

Na studio soukromé televize v hlavním městě Afghánistánu zaútočili neznámí ozbrojenci. Jednoho útočníka policie zastřelila, do budovy ale vnikli nejméně další dva. Útok má zřejmě první oběť.

Článek

Nejméně jednoho člověka zabili ozbrojenci, kteří dnes pronikli do sídla soukromé televizní stanice Šamšad v afghánské metropoli Kábulu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní zdroje. K útoku se přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS).

Podle mluvčího afghánského ministerstva vnitra Nadžíba Daníše přepadli budovu televize tři ozbrojenci. Po výbuchu vnikli dovnitř, stříleli a házeli granáty. Příslušníci afghánských bezpečnostních sil následně objekt obklíčili a po boji se jim podařilo budovu osvobodit. Nejméně jeden z útočníků přišel o život.

Zpravodajský server BBC News uvedl, že v době útoku bylo v budově zřejmě více než 100 zaměstnanců televize. Televizní stanice Šamšad, která vysílá v paštštině, přerušila po dobu útoku své vysílání. To bylo později obnoveno.

Mluvčí kábulské policie prohlásil, že obětí se stal člen ostrahy televize. Dodal také, že všichni zaměstnanci televize Šamšad byli zachráněni.

Lidé, kteří z budovy unikli, ale hovoří i o mrtvých či zraněných mezi zaměstnanci televizní stanice. "Někteří z mých kolegů byli zabiti a zraněni. Mně se podařilo uprchnout," řekl BBC reportér televize Hašmat Istánkzai.

Afghánistán patří k nejnebezpečnějším zemím na světě pro novináře. Minulý rok zahynulo při sebevražedném útoku Tálibánu v Kábulu sedm zaměstnanců soukromé afghánské televize Tolo. Sdružení afghánských novinářů loni napočítalo v zemi celkem 16 zabitých žurnalistů.

Na záběry z místa zásahu se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované