Hlavní obsah

Ozbrojené komando zavraždilo prezidenta Haiti přímo v jeho sídle

Foto: Profimedia.cz

Prezident Haiti Jovenel Moïse se stal obětí útoku ozbrojeného komanda.

Reklama

Ozbrojená skupina neznámých mužů v noci zaútočila na soukromé sídlo haitského prezidenta Jovenela Moïseho a zastřelila ho. Během útoku byla zraněna také první dáma.

Článek

Podle prohlášení prozatímního předsedy vlády Clauda Josepha haitský prezident Jovenel Moïse zemřel při útoku na jeho soukromé sídlo. Na prezidentův dům v Port-au-Prince zaútočili neidentifikovaní ozbrojení muži v jednu hodinu ráno místního času. Ve skupině útočníků bylo také několik španělsky hovořících lidí, stojí v prohlášení.

Při útoku byla střelnou zbraní zraněna také první dáma. Joseph, který je nyní dočasným předsedou vlády, řekl, že „byla přijata veškerá opatření k zajištění pokračování chodu státu“, stav země mu však dělá starosti. Vyzval také k odsouzení „nelidského a barbarského činu“ a uvedl, že bezpečnostní situaci převzala policie a ozbrojené síly země.

53letý Jovenel Moïse byl u moci v nejchudší zemi v Severní a Jižní Americe od února 2017. Jeho prezidentství se neobcházelo bez problémů – čelil obvinění z korupce, proti jeho vládě v ulicích měst probíhaly často násilné protivládní protesty. Mnozí obyvatelé považují jeho mandát za nelegitimní. Moïse během čtyř let vyměnil sedm premiérů – tento týden měl po pouhých třech měsících ve funkci skončit i Claude Joseph.

Haiti zmítá nejen chronická chudoba, politická krize a stále se opakující přírodní katastrofy. V posledních měsících se prudce navýšil počet únosů za výkupné, což je připisováno také aktivitě a vlivu ozbrojených gangů v karibském státě.

Reklama

Související témata:

Doporučované