Hlavní obsah

Ozbrojené střety se přesouvají dále po severní Etiopii. Utíkají další lidé

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci amharské milice pomáhají vládním jednotkám v boji proti tigrajským povstalcům.

Reklama

Konflikt se ze severní Etiopie přelévá do dalšího regionu. Tigrajští povstalci tento týden bojovali v strategicky významném regionu Afarsko. Další tisíce lidí jsou proto na útěku. Rostou i obavy ohledně dalšího vývoje situace.

Článek

Afarsko je zásadní region spojující hlavní město Addis Abeba a důležitý přístav v sousedním Džibutsku. Tigrajská lidově osvobozenecká fronta (TPLF) uvedla, že cílem přesunu do sousedního regionu byl především boj s etiopskými vládními jednotkami. „Nezajímají nás žádné územní zisky. Více nám jde o degradaci nepřátelských bojových schopností,“ řekl přes satelitní telefon seniorní člen TPLF Getachew Reda, cituje jeho slova server al-Džazíra.

Aktuální vývoj situace je tak další ranou pod pas pro humanitární pracovníky, kteří právě přes Afarsko posílají do Tigraje nezbytnou humanitární pomoc. OSN uvádí, že ji v celém regionu potřebuje pět milionů lidí, cituje britská BBC.

K některým potřebným se ale humanitární pracovníci nemohou dostat. Momentálně je podle OSN dostupných k poskytnutí humanitární a potravinové pomoci 75 procent lidí. V květnu, kdy probíhaly v oblasti tvrdé boje, jich přitom bylo pouhých 30 procent. To se ale může kvůli probíhajícím událostem změnit.

Problémy se zásobováním mělo tento měsíc středisko Tigraje, město Mekele. Pouze jednomu konvoji s 54 dodávkami se podařilo dojet na místo po několika dnech překonávání zátarasů. Samantha Powersová z americké Agentury pro mezinárodní rozvoj uvádí, že konvoj tohoto typu představuje jen jedno procento zásob, které jsou potřeba dopravit na místo za měsíc.

Foto: Seznam Zprávy

Etiopie s regionem Tigraj, v němž se bojuje.

Bojovníci z TPLF tvrdí, že humanitární pomoc a potraviny k potřebným projíždět nechávají. Podobně i vláda, která nastavila pro jejich přesun striktní pravidla. Všechna letadla například musí pro kontrolu přistát nejdříve v hlavním městě, uvádí al-Džazíra. OSN nicméně informuje, že vládní jednotky zablokovaly konvoj s humanitární pomocí 29. června, který se následně musel vrátit. Potraviny nejde do země vozit ani ze sousedního Súdánu. Nejlepší cesta, jak pomoc do konfliktem zmítaného regionu vozit, bylo právě přes region Afarsko, ve kterém ozbrojené střety přibývají.

Podle mluvčího Afarska Ahmeda Koloyta se před tigrajskými vojáky rozhodlo utéct dalších 54 tisíc lidí. Server The Financial Times uvádí, že podle džibutských úřadů jsou silnice a železnice z Etiopie do Djibouti zatím přístupné.

Premiér země Abiy Ahmed označil ve čtvrtek TPLF za „teroristickou skupinu“ a obvinil tigrajské bojovníky z rekrutování dětí a útoků na konvoj s humanitární pomocí. „Trvalé provokace TPLF namířené proti etiopským jednotkám národní obrany prostřednictvím použití dětských vojáků a ozbrojených civilistů ve snaze vtáhnout naše síly do hádky musí být mezinárodním společenstvím také ostře odsouzeno,“ uvádí se v prohlášení.

Masakry páchané na civilistech

Vypjatá situace v etnicky pestré zemi se 114milionovou populací se tak dále prohlubuje. „To, co se děje v Tigraji v Etiopii, je strašné. Rada OSN pro lidská práva (UNHRC) na tuto situaci musí reagovat,“ okomentovala v polovině června šéfka unijní delegace v OSN Lotte Knudsenová celou situaci. UNHRC následně odhlasovala rezoluci odsuzující v zemi porušování lidských práv.

Mezinárodní kritice čelí za násilí páchané na civilistech jak vláda v čele s premiérem Abiy Ahmedem oceněným v roce 2019 Nobelovou cenou za mír za usnadnění dialogu se sousední Eritreou, tak tigrajští povstalci, kteří usilují o osamostatnění. Americká CNN například na konci června informovala o masakru civilistů vládními jednotkami v jedné z tamních vesnic na základě získaného videomateriálu ve spolupráci s organizací Amnesty International.

Server al-Džazíra uvádí, že od začátku konfliktu v zemi zemřely tisíce lidí. Dva miliony lidí navíc musely kvůli střetům opustit své domovy. Podle BBC zemřelo dosud i 12 humanitárních pracovníků. Ti mají kvůli nepřehlednému vývoji situace a osočování z možné spolupráce s povstalci tamní vládou složitou situaci.

Boje začaly loni v listopadu. Vláda premiéra Abiye Ahmeda obvinila politickou stranu Tigrajskou lidově osvobozeneckou frontu (TPLF) z krádeže zbraní na vojenské základně a ze zrady a vyslala do Tigraje armádu. Vláda pak předčasně ohlásila vítězství, ale později zabředla do dalších bojů s TPLF. Pomáhaly jí jednotky z Amhary a eritrejská armáda. TPLF vládla v zemi před zvolením premiéra Ahmeda téměř tři desítky let.

Reklama

Doporučované