Hlavní obsah

Po zuby ozbrojený voják běhá po Belgii. Policie našla jeho batoh s municí

Foto: Profimedia.cz

Záběr z pátrací akce po Coningsovi. Vojáka hledají stovky policistů.

Reklama

Belgie přes tři týdny pátrá po ozbrojeném vojákovi, který vyhrožoval tamnímu vysoce postavenému lékaři. Podle nových informací policie nejspíš nalezla jeho batoh plný munice. Ten oživil otázku, jak moc nebezpečný muž vlastně je.

Článek

Od 17. května jako by se po Jürgenu Coningsovi slehla zem. Šestačtyřicetiletý vojenský střelecký instruktor tehdy ukradl z kasáren čtyři protitankové střely, samopal, pistoli a neprůstřelnou vestu, se kterými se vydal „do světa“. Část vybavení i s Coningsovým vozem policisté objevili již před třemi týdny v blízkosti hranic s Nizozemskem.

Nyní policejní složky nedaleko místa, kde bylo nalezeno Coningsovo auto, objevily i batoh, o kterém se domnívají, že patřil právě vojákovi na útěku. Jeho obsah tvořily náboje do kulometu, brokovnice i pistole a několik granátů. Kromě nich pak batoh ukrýval také sušenky, lahve s vodou nebo mapu.

„Jsme si na 80 až 90 % jisti, že ten batoh patří jemu, a to vzhledem k mnoha věcem, které s ním můžeme spojit,“ cituje list The Guardian kancelář belgického státní zástupce. „Zdá se, že batoh tam byl několik dní nebo týdnů.“

Nejnovější nález naznačuje, že Conings může disponovat více zbraněmi, než o kterých se dosud mluvilo. Média přitom podezřelého již dříve popisovala jako „potenciálně vysoce násilného extremistu“. Muž měl navíc v minulosti vyhrožovat přednímu belgickému virologovi a vládnímu poradci Marcu Vanu Ranstovi, který je i nyní považován za jeden z Coningsových cílů.

Expert byl kvůli vývoji situace i s rodinou převezen do bezpečí, na Twitteru však informoval, že podobné výhrůžky na něj nedělají sebemenší dojem. Na sociální síti Telegram se dokonce pustil do debaty s fanoušky Coningse, úspěch ale nesklidil. Již dříve si nesouhlas mnoha lidí vysloužil kvůli podpoře tvrdých pandemických opatření.

Jak upozorňuje Guardian, každý den, kdy je Conings stále na svobodě, je dnem zpochybňování kompetence belgické policie a jejích ozbrojených sil. Opakuje se i otázka, jak mohl muž jen tak odejít z kasáren s takovým arzenálem zbraní. Otazník pak visí i nad skutečností, proč vůbec směl v armádě sloužit.

Voják na útěku má totiž mít vazby na krajní pravici a údajně je jedním z nejméně 30 vojáků s krajně pravicovými názory, které sleduje Belgická jednotka pro analýzu hrozeb. Conings byl již dříve potrestán kvůli hrozbám, které sdílel na sociálních sítích, a existuje spojení mezi ním a bývalým vojákem Thomasem Boutensem z neonacistické skupiny Blood, Soil, Honour and Faith (Krev, Půda, Čest a Víra).

Policie zatím nedělá závěry, zda je Conings stále naživu. Při posledních pátracích akcích, které pokračovaly po celý týden, ale byli použiti psi vycvičení k nalezení mrtvol. Podle listu The Brussels Times policie stále vážněji uvažuje o možnosti, zda muž nespáchal sebevraždu.

Podezřelý měl po sobě totiž ještě před zmizením zanechat dva dopisy, které naznačují jeho ochotu v boji s policií zemřít a ve kterých píše o tom, že již nemůže žít ve společnosti, které politici a virologové vzali všechno.

Reklama

Doporučované