Hlavní obsah

Oživení bývalých Sudet. Nad Olešnicí v Orlických horách staví rozhlednu

Foto: obec Olešnice v Orlických horách

Výhledy z Olešnice v Orlických horách.

Reklama

Na Feistově kopci nad Olešnicí v Orlických horách začala montáž nové rozhledny. Její základy v nadmořské výšce 706 metrů vznikly loni, stavbaři dovezenou konstrukci začali na místě sestavovat.

Článek

„Spodní část kompletace připomíná stavebnici Merkur. Do konce dubna by měla být rozhledna hotová. Pak přijdou na řadu dodělávky, jako je třeba instalace kamer,“ řekla starostka obce Eva Stojková.

Rozhledna bude z ocelové konstrukce o sedmi patrech a s osmiúhelníkovou vyhlídkovou plošinou bez zastřešení. Schodiště ve tvaru šroubovice bude uvnitř konstrukce. Součástí stavby budou také dřevěné prvky, například výplně zábradlí na vyhlídkové a vyhýbacích plošinách v patrech. Cena zakázky je 5,37 milionu korun. Více než 80 procent nákladů pokryje evropská dotace.

Rozhledna nad Olešnicí je jedna ze čtyř nových rozhleden, které jsou naplánované v Královéhradeckém kraji a jsou součástí projektu na obnovu hřebenové trasy v česko-polském pohraničí s finanční podporou EU. Cílem projektu je oživit pohraniční oblast bývalých Sudet, součástí je také nedávno otevřená lávka přes Orlici v Neratově nebo rozhledna na Velké Deštné v Orlických horách.

Reklama

Související témata:

Doporučované