Hlavní obsah

Oživení může být robustní, řekl šéf Fedu. Pro malý byznys uvolnil 2,3 bilionu dolarů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Fed vrhá do americké ekonomiky stamiliony dolarů a sazby snížil na minimum.

Článek

Centrální banka USA bude nadále používat všechny nástroje, které má k dispozici, dokud americká ekonomika nezačne plně oživovat ze škod způsobených epidemií nemoci covid-19, ujistil Američany ve svém čtvrtečním projevu šéf Fedu Jerome Powell.

Poznamenal však také, že pravomoci centrální banky mají své limity.

„Budeme pokračovat v používání těchto sil energicky, aktivně a agresivně, dokud nebudeme přesvědčeni, že jsme pevně na cestě k oživení,“ prohlásil Powell v projevu na akci uspořádané výzkumnou společností Brookings Institution.

Powell věří, že ekonomické oživení, až přijde, může být robustní, protože ekonomika si vedla dobře, než ji zasáhl koronavirus.

Od začátku března zahájil Fed nevídaný plán záchrany ekonomiky s cílem omezit dopady koronaviru. Bankéři snížili úrokové sazby téměř na nulu, obnovili rozsáhlé nákupy aktiv a představili řadu programů, které mají stabilizovat finanční trhy.

Nouzové nástroje Fedu budou zrušené až poté, co soukromé trhy a instituce budou schopné opět plnit své základní funkce, uvedl Powell. Zdůraznil ale, že Fed je institucí, která půjčuje, ne utrácí. Zásadní úkol poskytnout finanční podporu přímo těm, kteří jsou nejvíce zasaženi, podle něj patří voleným funkcionářům. Mnoho subjektů také bude spíše než půjčku, kterou by obtížně splácely, potřebovat spíše přímou fiskální podporu.

Americký Kongres minulý měsíc schválil záchranný balík 2,3 bilionu dolarů (56,7 bilionu korun). Ten zahrnuje hotovost pro domácnosti a garance a půjčky pro firmy. Druhá vlna pomoci se nyní zvažuje.

Fed dnes oznámil, že uvolní dalších 2,3 bilionu dolarů na podporu ekonomiky, na kterou nyní tvrdě doléhají dopady pandemie způsobené koronavirem. Peníze jsou určeny na úvěry malým a středním podnikům a místní samosprávě, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Doporučované