Hlavní obsah

Být ve vládě s Babišem je pro nás tvrdá očistná kůra, říká nový místopředseda ČSSD Šmarda

Jak restartovat ČSSD? A je recept na úspěch kandidovat bez stranického loga? Ve výzvě odpovídá Michal Šmarda.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ačkoliv veřejnosti neznámý, sociálním demokratům na sjezdu učaroval. Michal Šmarda dostal při volbě místopředsedy nejvíc hlasů, celkem 83 procent. Spolu s nově zvoleným vedením ČSSD má pomoci straně k restartu. Sám už voliče nalákat dokázal. V loňských komunálních volbách získal 38 procent hlasů. Kandidoval ale s názvem „Lepší Nové Město“, nikoliv sociální demokracie.

Článek

Charismatický řečník zaujal své kolegy na sjezdu už na pódiu v sále královéhradecké Střelnice oficiálním projevem, ale také vtípky v zákulisí: „Já nepotřebuji být zemanovec nebo antizemanovec. Protože tím vlastně jen říkáte, že Miloš Zeman je tím nejdůležitějším a určujícím ve vašem životě. Což v mém není.“

Teď je starosta Nového Města na Moravě ve vedení vládní ČSSD a hned si všímá velké politiky: „Být ve vládě s Babišem je pro nás očistná kůra. Andrej Babiš je typický manažer, který je zvyklý řídit poslední detail a není ochoten respektovat to, že ministři ve vládě jsou samostatné osobnosti. Podívejte se třeba, jak se naštval, když ministr zahraniční Petříček řekl, že pomáhal připravovat cestu do USA, nebo když Jana Maláčová mluvila o důchodech,“ říká v rozhovoru Šmarda.

Šmarda před půl rokem v komunálních volbách objevil „trik“, jak s aktuálně nepříliš populární politickou stranou dělat rekordní výsledky. A navrhuje, aby ČSSD podobně postupovala v krajských volbách v roce 2020, pokud chce výrazně uspět.

O co jde? Šmarda se stal v desetitisícovém Novém Městě na Moravě loni v říjnu už potřetí za sebou starostou, když jako lídr vedl kandidátku, která vyhrála se ziskem 38 procent hlasů. Na rozdíl od předchozích voleb se ale nejmenovala ČSSD, nýbrž nově „Lepší Nové Město“.

Doporučí stejnou taktiku svým spolustraníkům? Jaké jsou jeho vztahy s prezidentem Milošem Zemanem a někdejším předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou?

Sledujte Výzvu Václava Dolejšího s Michalem Šmardou.

Reklama

Doporučované