Hlavní obsah

Ozvěna brexitu na Moravě. Nošovický Hyundai zkrátil zaměstnancům pracovní týdny

Kvůli snížení poptávky ve Velké Británii zavedli v nošovickém Hyundai dny, kdy se nevyrábí.

 

Reklama

Automobilový závod Hyundai v Nošovicích na severu Moravy vyhlásil zaměstnancům pět nevýrobních dní v prvním čtvrtletí. Hlavním důvodem je snížený počet objednávek z Velké Británie, vyvolaný brexitem, a zpomalování poptávky na všech evropských trzích.

Článek

Snížení produkce v nošovické automobilce Hyundai neovlivní počet zaměstnanců. Firma nyní raději situaci řeší vyhlášením 5 nevýrobních dnů v prvním čtvrtletí roku 2018.

„V současné době máme 3 300 zaměstnanců a na tomto počtu se nebude nic měnit. Ubereme na pracovním čase, tedy na počtu směn. Nevýrobní dny se budou vázat na termíny jarních prázdnin v okresech Ostrava, Frýdek-Místek a Karviná, odkud pochází nejvíce našich zaměstnanců. Dva nevýrobní dny jsou také naplánovány na středu a čtvrtek před Velikonocemi,“ uvedl pro Seznam.cz mluvčí Hyundai Petr Vaněk.

Nevýrobní dny budou přitom připadat vždy na pátek, tím pádem budou mít zaměstnanci o den více volna. Negativem pro zaměstnance je to, že budou placeni 70 % své běžné mzdy za ten den, kdy nebudou v zaměstnání, což je o 10 % více, než ukládá zákon.

„Našich pět největších odběratelů jsou Německo, Velká Británie, Itálie a Španělsko a na pátém místě Česká republika. Největší pokles přišel právě z Velké Británie, signály začaly už v loňském roce a je to pochopitelně odraz nejisté situace, nejistoty zákazníků v souvislosti s brexitem. Věříme, že když se situace ujasní a výchozí pozice, která je nějaká dnes, se přetaví do kladných ekonomických vztahů mezi Evropskou unií a Velkou Británií, tak se i poptávka zvedne,” dodal Vaněk.

Právě z důvodu úbytku poptávky musela v letošním roce firma Hyundai snížit plán počtu vyrobených vozů na 330 tisíc, což je o 20 tisíc méně než v loňském roce.

Reklama

Doporučované