Hlavní obsah

Ozývají se další slovenští absolventi s exekucemi. Vymáhané částky se liší, zlobí se

Ozývají se další slovenští absolventi s exekucemi. Vymáhané částky se liší, zlobí se.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kauza slovenských absolventů s dluhy a exekucemi po absolvování univerzity v Olomouci má dohru. Televizi Seznam se ozvali další poškození, kteří se o svých nedoplatcích dozvěděli úplnou náhodou. Ti poukazují na rozdíly ve vymáhaných částkách, které musí jako absolventi olomoucké univerzity uhradit kvůli nedoplatkům za svoz odpadu. Vedení školy chce lidem v nesnadné situaci pomoci.

Článek

Tisícové dluhy i exekuce. Až stovky Slováků, kteří studovali v Česku, se o vymáhané částce dozvěděli úplnou náhodou až po letech. Varovné dopisy jim totiž chodily na kolej, kde měli v době studia hlášený přechodný pobyt.

„Dluh městu byl 7266 korun. Pak jsem se dozvěděla o dalších šesti tisících u exekutora,“ uvedla bývalá studentka Maria. Absolventka prozatím zaplatila dluh městu. V případě exekučního řízení ještě doufá, že se podaří situaci zachránit. Absolventka žijící v Londýně zároveň ale upozorňuje na rozdíly ve vymáhaných částkách. Podle ní záleží na tom, kdo na úřadě odbavuje jednotlivé případy. „Paní, která odbavuje případy u lidí s příjmením začínajícím na písmeno M a L je horlivější než ta, která řeší A, B nebo C,“ sdělila.

I její spolužačka má zkušenosti s odlišným výpočtem dlužné částky. „Zjistila jsem, že moje dlužná částka je jiná než u spolužáků,“ uvedla bývalá studentka Eva. I ona si přála zůstat v anonymitě.

Olomoucký magistrát situace lituje, zároveň již dříve uvedl, že není v možnostech úřadu zjišťovat reálnou adresu absolventa školy v případě, že si nezrušil přechodný pobyt. „Z pohledu zákona nastala chyba u osoby, která si zřídila přechodný pobyt na agendě azylové a migrační politiky a tento pobyt pak řádně neukončila,“ uvedl mluvčí magistrátu Michal Folta.

Správa místního poplatku za komunální odpad se řídí zákonem i platnou obecně závaznou vyhláškou. „Nedoplatek lze řešit pouze s konkrétním poplatníkem či osobou jím zmocněnou. Přesto se Magistrát města Olomouce snaží řešit situaci komunikací s univerzitou, přičemž zásadním problémem je mlčenlivost magistrátu, vyplývající z daňového řádu,“ doplnil.

Otázkou podle něj je spíš to, zda není chyba i v samotné formulaci zákona, kdy odbor azylové a migrační politiky nezruší pobyt osobě, přestože má již neplatné doklady a s odborem nekomunikuje.

Podle studentů, kteří čelí dluhům, se univerzita snaží situaci řešit. Zvažuje i poskytnutí právní pomoci. Bývalým studentům vedle poplatků za exekuční řízení totiž ještě vznikají náklady za právní poradenství. „Věc intenzivně řešíme, ale jsme v řadě rovin limitováni. Aktuálně analyzujeme další možnosti, jednou z nich je využití externího právníka pro postižené studenty,“ uvedla pro Seznam.cz mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Reklama

Související témata:

Doporučované