Hlavní obsah

Záhada kolem Pac-mana v řepce Agrofertu vyřešena. Vysekali ji Ztohoven

Foto: Ztohoven

K autorství obrazce v řepce se přihlásila skupina Ztohoven.

Reklama

aktualizováno •

Záhadný Pac-man v řepce nedaleko Řípu už má svého autora. Je jím skupina Ztohoven. Podle policie autoři způsobili škodu 350 tisíc korun.

Článek

Policisté v Ústeckém kraji od neděle pátrají po pachateli, který poškodil řepkové pole nedaleko Řípu tím, že část plodiny sklidil a vytvořil tak obrazec Pac-mana – postavičky z počítačových her.

Nyní už pátrat nemusejí, k akci se přihlásila skupina Ztohoven, známá třeba vyvěšením obřích červených trenek na Pražském hradě.

„22. května, v mezinárodní den biodiverzity a v den výročí spuštění hry Pac-Man, skupina Ztohoven vytvořila Pac-Mana v řepkovém poli, na kterém hospodaří koncern Agrofert. Pravděpodobně se jedná o největší obrazec v poli, rozkládající se na 18 ha řepkového porostu. Pole se nachází v obci Rovné pod horou Říp,“ informovala skupina na svém facebookovém profilu.

Důvod, proč zobrazili zrovna obrazec Pac-mana, autoři uvedli v dalším příspěvku. „Pac-Man vyžral dotace a podařilo se mu dokonale vyžrat také pojmy jako kapitalismus nebo socialismus, které se dnes volně zaměňují. Pac-Man v krajině vyžírá jednotlivé složky ekosystému a zanechává za sebou monokulturní toxickou poušť. Pac-Man ve společenském životě likviduje kulturu, individuální svobody, diverzitu podnikatelského prostředí a schopnost bez zásahu centrálního plánovače řešit krizové situace. Pac-Man dokonale hacknul systém demokracie a kontinuálně ho zneužívá. Pac-Man založil svůj business na daních, kterými vyžírá každého ve svém herním poli.“

Agrofert: Jen 5 % řepky v Česku pěstujeme my

Mluvčí skupiny Agrofert Karel Hanzelka Seznam Zprávám potvrdil, že se opravdu jednalo o pole patřící koncernu.

„Mohu potvrdit, že jde o pozemek u obce Rovné pod Řípem, na kterém hospodaří společnost Agrobech z koncernu Agrofert. Nechci komentovat motiv tvůrců, je ale zarážející, kam až jsou někteří lidé schopni zajít. Jednoznačně se dopustili trestného činu, při kterém došlo k poškození cizího majetku se škodou v řádu statisíců korun. Odsuzujeme takové jednání. Je na policii, aby věc prošetřila,“ uvedl Hanzelka.

Podle policie herní postavička v řepkovém poli způsobila škodu přes 350 tisíc korun. „V tuto chvíli se údajný pachatel přihlásil. My samozřejmě s touto informací pracujeme a budeme prověřovat, zda se zakládá na pravdě. Případ šetříme pro podezření z trestného činu poškozování cizí věci,“ uvedla litoměřická policejní mluvčí Veronika Hypšlerová.

Foto: Ztohoven

Ztohoven v akci na řepném poli pod Řípem.

Hanzelka dodal, že není pravda, že veškerá řepka v Česku patří Agrofertu a že zabírá veškerou zemědělskou půdu: „Řepku pěstují čeští zemědělci přibližně na 16 procentech orné půdy v ČR. Z veškeré pěstované řepky v ČR připadá jen 5 % na zemědělské firmy Agrofertu.“

To je sice pravda, ale jak Seznam Zprávy v minulosti popsaly, největším zpracovatelem řepky a výrobcem metylesteru řepkového oleje je firma Preol, která patří do holdingu Agrofert.

Ztohoven obrazec vysekali 22. května, v mezinárodní den biodiverzity a v den výročí spuštění hry Pac-Man.

Reklama

Související témata:

Doporučované