Hlavní obsah

Pačes: Je možné, že nezůstanu v dozorčí radě ČEZ. Andrej Babiš bude chtít posílit vliv Ministerstva financí

Dozorčí rada ČEZ nechala Inercom prověřit nezávislými analytiky. Ti rozptýlili její pochyby o kupci bulharských aktiv.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Prodej osmimiliardových bulharských aktiv ČEZ do rukou firmy Inercom, malého hráče s neprůhledným finančním pozadím, posvětila dozorčí rada společnosti. Jak případ hodnotí, vysvětluje její předseda, bývalý šéf Akademie věd Václav Pačes.

Článek

„Máte pravdu, že Inercom je malá firma, i nás to zprvu zarazilo. Ale nechali jsme ji důkladně prověřit a došli jsme k závěru, že bude schopná svým závazkům dostát,” řekl Pačes Seznamu.

Dozorčí rada podle něj na prověření Inercomu najala nezávislé analytiky, jejich prověrka nenašla žádné důvody, proč Inercomu bulharské firmy ČEZu neprodat.

Václav Pačes v rozhovoru připouští, že z už dohodnutého obchodu může nakonec sejít. Inercom na něj totiž nemusí po bouři, jakou prodej vyvolal na bulharské politické scéně, najít financování. Čas na to má devět měsíců od únorového podpisu smlouvy.

Václav Pačes také připustil výrazné změny v dozorčí radě, jejímž prostřednictvím stát kontroluje ČEZ. Předseda vlády v demisi Andrej Babiš se podle něj bude snažit posílit v dohledovém orgánu vliv, a to prostřednictvím Ministerstva financí. „Je docela dobře možné, že já sám v dozorčí radě už nebudu,” říká v rozhovoru bývalý šéf Akademie věd.

Celý rozhovor s šéfem dozorčí rady ČEZ Václavem Pačesem sledujte ve videu nad tímto článkem.

Reklama

Doporučované