Hlavní obsah

Pachatel floridského masakru na střední škole se přiznal. Byl členem extremistické skupiny

Pachatel středečního masakru na Floridě se ke svému činu přiznal.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Devatenáctiletý Nikolas Cruz obviněný ze střelby, při níž ve středu ve střední škole v americkém městě Parkland na Floridě přišlo o život 17 osob, se k činu přiznal.

Článek

Útočník, který ve středu na střední škole ve floridském městě Parkland zastřelil 17 lidí, se ke svému činu přiznal. V nemocnici je po masakru stále třináct zraněných, dva z nich jsou ve vážném stavu.

Cruz začal střílet před školou odpoledne místního času v době, kdy končilo vyučování. Krátce před útokem spustil požární poplach. Venku zastřelil tři osoby. Uvnitř školy střílel do pěti učeben, v nichž zabil 12 lidí. Dva lidé zemřeli v nemocnici později na následky těžkých zranění.

Útočník byl vyzbrojen legálně zakoupenou poloautomatickou puškou AR-15. Policistům řekl, že měl u sebe v batohu mnoho zásobníků. Později pušku a batoh zahodil a vmísil se do davu utíkajících studentů. Policie jej zadržela krátce po útoku.

Před rokem byl Cruz ze střední školy Marjory Stonemanové-Douglasové, kde se masakr odehrál, z kázeňských důvodů vyloučen. Byl v péči psychiatrické kliniky, už rok tam ale nedocházel. Bývalí spolužáci jej popisují jako nesmělého, jako samotáře či jako podivína. Byl také členem ozbrojené skupiny bělošských extremistů Clearwater Republic of Florida.

Devatenáctiletý Nikolas Cruz je osiřelým adoptivním dítětem. Oba jeho adoptivní rodiče zemřeli, matka loni v listopadu. Po smrti matky se přestěhoval k jiné rodině. Ta měla za to, že trpí depresemi, což přičítala skonu adoptivní matky.

Kvůli komentáři na internetu po střelci pátrala FBI

V jednom písemném příspěvku pod videem na YouTube údajně tvrdil: „Stanu se profesionálním školním střelcem.” Na tento výrok upozornil loni v září jeden vloger americkou FBI. Ta uvedla, že komentář na serveru YouTube vyšetřovala, ale nedokázala autora příspěvku identifikovat. Příspěvek pocházel z uživatelského účtu nesoucího jméno Nicolas Cruz, napsala agentura AP.

Sousedé z ulice, kde Cruz žil, uvedli, že je děsil tím, že v okolí střílel veverky, králíky a také slepice, které chovali na dvorcích. „Zabíjení zvířat nepředstavovalo pro toho mladíka žádný problém,” řekla agentuře AP Rhonda Roxburghová, která v sousedství žila několik let.

Majitel obchodu se zbraněmi, ve kterém si Cruz koupil vražednou zbraň, se podle agentury AP při prodeji mladíka zeptal na jeho mentální zdraví a vyžádal si od něj doklady.

Masakr patří mezi deset netragičtějších případů střelby na školách ve světě; je to také sedmnáctý letošní případ střelby v prostorách školy nebo v jejím okolí v USA.

Reklama

Doporučované