Hlavní obsah

Pachatel vraždy je znám a u soudu. A přece může být osvobozen

Muž obžalovaný z vraždy a dvojnásobného pokusu o vraždu může být osvobozen.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Soudní znalci se totiž shodují, že šestadvacetiletý Karel Šanda byl v době činu nepříčetný.

Článek

Vražda a dvojnásobný pokus o vraždu, které se letos v březnu staly v pražských Horních Počernicích, mohou zůstat zcela bez trestu, přestože pachatel zločinu je známý a jeho případ řeší soud.

Soudní znalci se totiž shodují, že šestadvacetiletý Karel Šanda byl v době činu nepříčetný. A senát Městského soudu v Praze musí nyní vyřešit, zda je kvůli tomu vůbec za něco zodpovědný.

Případ přitom patří k těm, které vzbudily značnou pozornost.

Tři pobodaní v domě

Když policie letos v březnu přijela na základě tísňového volání do Horních Počernic, mluvilo se o masakru. Na místě činu v rodinném domě byli pobodáni tři muži a dva z nich tak vážně, že bojovali o život. Jeden zemřel po převozu do nemocnice.

Policie tehdy hlídala ulice v širokém okolí, hledala pachatele a našla ho na nečekaném místě. Sám byl pořezaný a záchranka ho odvezla do nemocnice. Oběťmi útoku byli jeho přátelé, ke kterým přišel na návštěvu. Když ho policie zadržela a obvinila, tvrdil, že si vůbec nic nepamatuje a neví, co udělal. Že si nevymýšlí, potvrdili později soudní znalci.

Na pervitinu od 19 let

Karel Šanda užíval od devatenácti let pervitin. Loni se zhroutil, na jeho závislost přišli rodiče a Šanda skončil v bohnické psychiatrické nemocnici. Podstoupil tam tříměsíční léčbu drogové závislosti. Ale po skončení léčby si drogy občas vzal znovu, naposledy prý dva týdny před zločinem.

Podle soudních znalců u Šandy drogy vyvolaly takzvanou toxickou psychózu. To je stav, ve kterém se člověk neovládá a neví, co dělá. A právě v tomto stavu Šanda podle znalců v době zločinu mohl být. Proto není obžalován z vraždy a dvojnásobného pokusu o vraždu, za což by mu hrozil až výjimečný trest, ale žaloba ho před soudem viní z trestného činu opilství. Ten postihuje stavy vyvolané nejen alkoholem, ale i drogami a hrozí za něj tři až deset let vězení.

Soud teď bude muset odpovědět na otázku, zda si obžalovaný stav toxické psychózy sám zavinil. Pokud ano, bude mu soud moci uložit až desetiletý trest. Dojde-li ale soud k závěru, že za svou nepříčetnost nemohl, může ho také zcela zprostit obžaloby. V takovém případě by však nejspíš nařídil ochranné ústavní léčení.

Reklama

Související témata:

Doporučované