Hlavní obsah

Pacient se lepšil už před tím, než dostal remdesivir. Jeho stav je i nadále kritický

Tisková konference VFNVideo: ČTK

 

Reklama

Stav českého pacienta s nemocí COVID-19, který dostal experimentální lék remdesivir, se v pátek zlepšil. Lékaři ho odpojili ze zařízení ECMO, které okysličuje krev a vrací ji zpátky do oběhu.

Článek

Podle přednosty kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ve Všeobecné fakultní nemocnici Jana Bláhy to však neznamená, že je z nejhoršího venku. Ačkoliv byl pacient odpojen z mimotělního oběhu, jeho stav je stále vážný. Muž je napojen na plicní ventilaci a lékaři si netroufají odhadnout, jak se jeho stav v příštích dnech může změnit.

„Jeho stav i nadále zůstává kritický a nevíme, co s ním lék v příštích dnech nebo týdnech udělá. Sice byl odpojen z mimotělního oběhu, i dál ale zůstává na plicní ventilaci. Rád bych varoval před přílišným optimismem, neznamená to, že se muž uzdravil,“ doplnil přednosta kliniky, kde je muž i nadále hospitalizován.

Stav pacienta se podle lékařů z VFN začal mírně lepšit ještě před tím, než experimentální lék do Česka dorazil. Už minulý víkend u něj lékaři zahájili postupné odvykání z mimotělního oběhu.

Lékaři podle něj momentálně nevědí, jestli se jeho stav dále změní v řádech hodin, dnů nebo týdnů. Pacientům napojeným na plicní ventilátor se podle něj jejich stav zlepšuje standardně po dvou až třech týdnech.

„Jestli to bude i jeho případ, to momentálně nevíme. Muž už je totiž 14 dnů jen u nás ve Všeobecné fakultní nemocnici,“ dodal.

„Pro české pacienty to nic neznamená“

Nemocnice na užití experimentálního antivirotika remdesivir dostala v případě muže speciální povolení od americké firmy Gilead. Společnost ale zároveň v neděli oznámila, že přestává „kvůli přílišné poptávce v posledních dnech“ udělovat povolení k pokusné léčbě. Jedinou výjimku budou tvořit těhotné ženy a děti mladší 18 let.

„Pro české pacienty to v tuto chvíli nic neznamená. Je příliš brzy na to, soudit, jestli a jak lék zabere. Pokud ano, bylo by to na posouzení jiných odborníků než lékařů ve VFN,“ odpověděl Bláha na otázku, jestli mají nyní další pacienti větší naději, že se léku dočkají.

„Velmi bych se bál předpovídat, jestli se pacientův stav zlepší,“ uzavřel přednosta.

Pacientem je pražský taxikář, který byl s podezřením na zápal plic hospitalizován v Thomayerově nemocnici už 10. března. O pět dnů později byl kvůli zhoršení zdravotního stavu převezen do Všeobecné fakultní nemocnice.

Muž je jediným z pacientů v Česku, pro kterého lékaři remdesivir dostali, například v Nemocnici Na Bulovce se žádostí o lék neuspěli. Podle zástupce přednosty anesteziologické kliniky VFN Martina Balíka má muž poškozené plíce.

Reklama

Doporučované