Hlavní obsah

Pacient na hematologii nakazil další dva, 30 zdravotníků v karanténě

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pacienta v neděli převezli do Hradce Králové z nemocnice v Pardubicích. Kde se nakazil, se zatím neví.

Článek

Na infekční klinice fakultní nemocnice v Hradci Králové hospitalizovali v úterý dopoledne tři pacienty s onemocněním COVID-19.

Nákaza se nejspíše rozšířila od nemocného, kterého minulou neděli přijali na interní hematologické klinice s jiným onemocněním. Příznaky koronaviru se u něj projevily až poté. Mezitím se od něj nakazili další dva spolupacienti.

V karanténě je kvůli tomu také na třicet lékařů, sester a dalšího personálu oddělení, výsledek jejich testů na koronavirus by měla nemocnice znát ve středu.

Zatím se neví, kde byl infikován pacient, který je zdrojem nákazy. Před nedělním přesunem do Hradce ležel delší dobu v nemocnici v Pardubicích.

Podle informací Seznam Zpráv nakazil spolubydlícího na pokoji a ještě dalšího pacienta z oddělení. Na IV. Interní hematologické klinice leží většinou pacienti po transplantaci kostní dřeně, s leukémií či s různými krevními či hormonálními poruchami či nádory.

„Už jsme upozornili nemocnici, ze které k nám pacienta přivezli, a sami jsme přijali sérii dalších opatření,“ říká mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor.

Podle ředitele nemocnice Vladimíra Paličky se nemocnice nyní snaží příchozí pacienty izolovat, a to zejména v případě, že by vykazovali nějaké příznaky onemocnění koronavirem.

„Ne vždy je to ale možné. Musíme přijímat pacienty, kteří jsou v těžkém stavu. Avšak vzhledem k tomu, že jsme provoz nemocnice výrazně omezili, snažíme se zavést například taková opatření, že pacienty umisťujeme na pokoje po jednom, pokud je to možné,“ vysvětluje ředitel Palička.

Nemocnice už před dvěma týdny zrušila všechny plánované neakutní operace a výrazně omezila také provoz ambulancí.

Testování zahájili i v pardubické nemocnici, odkud byl pacient do Hradce přivezen.

„V tuto chvíli testujeme všechny, kteří s ním přišli do styku. Řídíme se pokyny krajské hygienické stanice. Zatím je protestováno 80 procent a všichni tito vyšli jako negativní. V karanténě byli,“ říká mluvčí pardubické nemocnice Kateřina Semrádová.

Nemocnice podle ní rovněž pátrá, kde se pacient mohl nakazit. „Pracujeme i s variantou, že se mohl nakazit při převozu či až v Hradci,“ dodává.

Příznaky se u muže, který byl hospitalizovaný kvůli jiným zdravotním problémům, projevily až později. Zdravotníci ho proto ihned na COVID-19 otestovali a test vyšel pozitivní. Muže ihned přeložili na infekční kliniku. Později tam přeložili i jeho dva nakažené spolupacienty.

Reklama

Související témata:

Doporučované