Hlavní obsah

Pacient s podezřením na koronavirus má horečky, hygiena prověří jeho okolí

Foto: Profimedia

Muž, který přiletěl z Číny, má horečky. Testy na koronavirus by měly být hotové do několika hodin (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Pacient z Kroměříže, u kterého zdravotníci provádí testy na koronavirus, byl v Číně na přelomu prosince a ledna. Výsledky vyšetření budou hotové ještě v pondělí večer. Hygiencici na severu Moravy pak prověřují další podezření.

Článek

Devětatřicetiletý muž, který údajně cestoval sám, se z Číny se vrátil před 14 dny. Kvůli vysoké teplotě a kašli v pondělí přišel na plicní oddělení nemocnice v Kroměříži.

„Naši zdravotníci ihned udělali nezbytná opatření, vybavili se ochrannými pomůckami, pacientovi nasadili roušku a umístili jej do izolace, informovali také hygieniky,” popsal pro Seznam Zprávy mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.

V Kroměříži ale nejsou pro případnou hospitalizaci nemocného vybaveni, muže proto poslali speciální sanitkou pro infekční pacienty do Uherského Hradiště.

„Pacient má horečky, a protože byl v Číně, mohl by to koronavirus být. Ale nikdo to v tuto chvíli neví. Zhruba za osm hodin vyšetření ukážou, zda koronavirem trpí, nebo ne. Pokud tam přesto bude pochybnost, ještě musí přijít srovnávací výsledky z mezinárodních zařízení,” popsal pro Seznam Zprávy hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Zda pacient cestoval z Číny přes Prahu, nebo do Česka dorazil přes jiné mezinárodní letiště, zatím není jasné.

Hygienici nejspíš prověří i lidi z jeho okolí. „Krajská hygienická stanice šetří tyto záležitosti. Údajně přijel sám, ale krajští hygienici zjišťují, s kým přišel do kontaktu,” dodal Čunek.

Odpoledne pak moravskoslezští hygienici ohlásili další podezření nákazy koronavirem. Jde o ženu, která před 11 dny přiletěla z Číny a v tuzemsku u ní propukl kašel a dostala teplotu. ČTK to řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Pavla Svrčinová. Nemocná je v domácí izolaci.

Vzorky odebrané pacientce putovaly do Státního zdravotního ústavu, výsledky by měly být v úterý. „Nepochází odsud, je to Číňanka, která přiletěla na prázdniny k babičce a tady onemocněla,“ doplnila Svrčinová.

Pacientka na Bulovce

Také pražská Nemocnice Na Bulovce oznámila, že na infekční klinice mají pacientku s podezřením na koronavirus. Nicméně se ukázalo, že novým typem nemoci nakažena není.

Novinářům to dnes řekla Kristýna Herrmannová z Kliniky parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce. Žena je umístěná na běžném oddělení izolace, nikoliv v bioboxu pro vysoce nakažlivé choroby. Pacient, který byl v nemocnici už v pátek, má výsledky negativní.

Nemocná žena pochází z Brazílie a cestovala po jihovýchodní Asii. „O tom, jestli žena zůstane v karanténě u nás v nemocnici, nebo se to vyřeší jinak, musí rozhodnout krajský epidemiolog,“ uvedla Herrmannová.

Pokud testy u pacienta z Kroměříže prokážou, že jde o koronavirus, začne platit dvoutýdenní karanténa i pro lidi, kteří s ním byli v kontaktu poté, co se objevily příznaky.

I v případě, že testy vyjdou negativně, jsou pacienti do uplynutí 14denní inkubační doby v domácí izolaci pod kontrolou epidemiologů.

V režimu domácí karantény jsou nyní i dvě Češky, které v neděli přiletěly z Kataru. Ty ale nebyly na přítomnost viru testovány. „Nesplňovaly klinická kritéria,“ uvedla Kateřina Hermannová z Nemocnice Na Bulovce.

Nový typ koronaviru, který se šíří z čínského města Wu-chan, si vyžádal již 81 mrtvých a 2744 nakažených. Čínská vláda ve snaze zamezit dalším přenosům koronaviru prodloužila až do neděle volno v souvislosti s oslavami lunárního Nového roku, které začaly v sobotu.

Reklama

Související témata:

Doporučované