Hlavní obsah

Rakovinu už nešlo léčit, tak mu nádor zmrazili. Náhle začal mizet

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Popsaný případ může podle lékařů naznačovat nové možnosti léčby, v problematice je ale ještě mnoho neznámých.

Článek

Pacient, který měl pokročilé stadium melanomu, se uzdravil poté, co mu lékaři nádor zmrazili. Nasadili mu také moderní léky, které odblokují imunitu. Zmrazení nádoru mělo být původně paliativní léčbou, protože předchozí léčba pacientovi nezabírala. O případu v úterý informovali zástupci 1. lékařské fakulty (LF) UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN).

U pacienta lékaři z dermatovenerologické kliniky vyčerpali všechny léčebné možnosti. „Našeho pacienta jsme nejdříve léčili standardními postupy, jako je například radioterapie. Dostal také jeden z prvních léků z oblasti onkologické imunoterapie, který pomáhá odblokovat imunitu tak, aby na nádorové buňky sama zaútočila. Navzdory této léčbě došlo u pacienta k obrovské progresi nádoru, k metastatickému postižení na zádech, v játrech a podpažních uzlinách,“ uvedl lékař Ondřej Kodet.

Lékaři už mu poté neměli co nabídnout. Aby mu alespoň ulevili, rozhodli se část jeho bolestivého postižení na zádech seříznout a zmrazit tekutým dusíkem o teplotě minus 196 °C. Tato metoda se běžně používá u mnohých kožních nádorů. „Po kryoterapii lze očekávat zmenšení nádorové masy, ale není běžné, že by byla navozena celková odpověď i mimo místo působení nízké teploty,“ řekl Lukáš Lacina, další lékař z dermatovenerologické kliniky 1. LF UK a VFN.

Lékaři byli překvapeni, když po měsíci od zmrazení začaly mizet další projevy nádorového onemocnění. Nádor pak vystavili mrazu ještě jednou a na další kontrole po dvou měsících zjistili, že u pacienta vymizely metastázy v játrech i podpažních uzlinách. Podle lékařů se jednalo o efekt, kdy ustupují nádorové léze vlivem probuzené imunitní reakce. Tento jev je podle nich vzácný a ve spojení s kryoterapií jde o první doložení tohoto mechanismu v klinické praxi. V tomto případě zřejmě pomohla kombinace léků a zmrazování.

Zmapovaný případ sice naznačuje možnosti léčby, ale lékaři jsou ve svých výhledech opatrní. Podle nich nejsou známé parametry, podle kterých by se dalo předem odhadnout, u kterého pacienta bude metoda fungovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované