Hlavní obsah

Pacient zvracel krev, v nemocnici ho odmítli ošetřit. Proč? Stát chce odpovědi

Pacienta musela převézt záchranka do nemocnice v Ostravě.Video: Eva Krchová

 

Reklama

Incident se odehrál o silvestrovské noci v havířovské nemocnici. Pokud úřady zjistí pochybení zdravotníků, hrozí zařízení pokuta.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví nechá prošetřit případ pacienta, kterého na silvestra odmítli ošetřit v havířovské nemocnici.

Muž přijel do zdravotnického zařízení poté, co mu praskl žaludeční vřed a opakovaně zvracel krev. Jenže u sebe neměl doklady a jak tvrdí jeho přítelkyně Anna Kawková, kvůli tomu ho v nemocnici odmítli ošetřit.

„Sestry nám řekly, že nás paní doktorka bez dokladů neošetří, že máme jet do Ostravy,“ popsala Kawková případ na Facebooku.

Při dalším přesunu do Ostravy se zdravotní stav přítele začal horšit. A to natolik, že museli zavolat záchranku. Muže nakonec sanitka odvezla do Městské nemocnice v Ostravě.

„Ačkoliv Ministerstvo zdravotnictví není zřizovatelem havířovské nemocnice a případ tak spadá do gesce Moravskoslezského kraje, předáme kraji podnět, aby situaci neprodleně řešil,“ uvedla pro Seznam mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová s tím, že případ vnímá úřad jako velmi závažný.

Připomeňte si příběh z Pardubic, kde policie prověřuje, zda zdravotníci nepochybili při péči o krvácejícího chlapce. Video: Seznam Zprávy

Kauzu už začala prověřovat i samotná havířovská nemocnice. Podle Radmily Fleischerové, která tu pracuje jako manažerka úseku ředitele, nechala vytvořit sedmičlennou komisi. Je v ní mimo jiné zástupce Moravskoslezského kraje, města Havířova i odborník pro interní obory.

„V současné době, kdy probíhá šetření celé události, nebudeme sdělovat informace, které by mohly celý proces ovlivnit,“ doplnila Fleischerová.

Podle zákona přitom nemůže nemocnice v neodkladných případech pacienta odmítnout. Za pochybení hrozí zdravotnickému zařízení pokuta.

„Neodkladnou péči nelze odmítnout nikdy. Pokud někomu praskne vřed a zvrací krev, tak je to podle zákonné definice neodkladná péče a je úplně jedno, jestli má nebo nemá doklady,“ řekl právník Ondřej Dostál.

Reklama

Doporučované