Hlavní obsah

Pacienti ji žádali, ať ukončí jejich život. Poslankyně ANO píše zákon o eutanazii

Poslankyně ANO chce dát lidem možnost, aby byli usmrceni na vlastní žádost.Video: Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Věra Procházková pracovala třicet let na oddělení ARO. A tak podle svých slov opakovaně zažila, že ji pacienti s nevyléčitelnou nemocí žádali, aby ukončila jejich život.

Článek

Ve Sněmovně vzniká zákon, který už teď vyvolává mezi poslanci vlnu emocí.

Lékařka a poslankyně z hnutí ANO Věra Procházková chce dát lidem možnost, aby byli takzvaně usmrceni na vlastní žádost. České zákony to dnes neumožňují, jde v takových případech o vraždu.

Procházková začala zákon připravovat kvůli vlastním životním zkušenostem. Třicet let pracovala jako lékařka na oddělení ARO. Dodnes je také zaměstnána u záchranné služby. A tak podle svých slov opakovaně zažila, že ji pacienti s nevyléčitelnou nemocí žádali, aby ukončila jejich život.

O eutanázii mluvila na Seznamu Irena Závadová z Cesty domů:

Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

„Zároveň mně zemřeli všichni příbuzní, které znám, na rakovinu. Včetně mojí matky, jež zemřela prostřednictvím pasivní eutanazie. Což se mi nelíbilo. Chtěla bych situaci těchto lidí řešit, aby měli svobodnou volbu,“ řekla Seznamu Procházková.

K pasivní eutanazii dochází, když je pacient odpojen od přístrojů nebo nedostane léky. I takové případy se v Česku objevují, jenže lékaři a zdravotní sestry o nich mlčí. Jinak by jim hrozilo trestní stíhání.

Vzorem má být Nizozemsko, ministr je proti

Procházková jako členka ústavně právního výboru Sněmovny před několika dny navštívila Nizozemsko. Zákon o eutanazii platí v zemi už od roku 2002. A třeba v roce 2016 tam požádalo o usmrcení přes 6000 lidí.

Čeští poslanci pak právě v Nizozemsku zjišťovali, jaké mají se zákonem zkušenosti. „Ta nizozemská norma by mohla být pro naši společnost vzorem,“ uvedla poslankyně ANO.

Procházková nechala už nizozemský zákon přeložit a teď ho chce využít i v Česku. Podle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění by přitom eutanazii uzákonilo 67 procent Čechů.

Poslanecký klub ANO má 78 členů. V něm se ale také mezi zbylými poslanci najdou odpůrci zákona. Jsou mezi nimi třeba komunisté nebo i ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch, který je stejně jako Procházková poslancem z hnutí premiéra Andreje Babiše.

„Je zvláštní, že tento zákon přijalo tak málo zemí. Nemají ho klíčové země jako Francie, Německo a další státy. Myslím si, že nemáme v tomto udávat směr,“ prohlásil Vojtěch.

Ministr se podle svých slov obává, aby nebyl zákon zneužíván. Poslankyně Procházková na to odpovídá slovy, že právě nizozemský zákon jakékoliv zneužití prakticky neumožňuje.

Jak hnutí ANO ovládlo největší zdravotní pojišťovnu:

Video: Václav Dolejší, Michaela Ryšavá, Seznam Zprávy

Poslankyně chce registr přání pacientů

Zákon o eutanazii naopak podporuje poslanec ústavně právního výboru Dominik Feri z TOP 09, stejně tak poslanci za Českou pirátskou stranu. „Když by byl zákon v Česku stejný jako v Nizozemsku, nebudeme proti,“ řekl šéf poslanců za Piráty Jakub Michálek.

Procházková jako poslankyně připravuje ještě jednu novinku. Chce, aby v Česku existoval takzvaný registr předem vysloveného přání.

„Byl by to registr lidí, kteří si přejí, aby nebyli resuscitováni. Nejen třeba po autonehodě, kdy ten pacient bude v tak špatném stavu, ale také lidí, kteří leží několik týdnů na ARO. Pacient by měl mít právo říct, že to nechce, že si to nepřeje,“ popisuje Procházková.

Zákon o eutanazii naposledy řešila vláda premiéra Bohuslava Sobotky. Odmítla ho a Sněmovna ho do konce volebního období už neprojednala.

Reklama

Doporučované