Hlavní obsah

Pacienti rehabilitovali podle pojišťovny až moc. Tak utáhla kohoutky

Záhady Josefa Klímy z 26. 9. 2019: Rehabilitační centrum před krachem. Pacienti podle pojišťovny rehabilitují moc, tak utáhla kohoutky.Video: Pavol Martaus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rehabilitační zařízení Rehafit v Praze se ocitlo na pokraji krachu. Co bude s pacienty?

Článek

„Kdyby se to stalo, tak to beru jako velkou nespravedlnost, strašně nefér, a hlavně je to smutné. Tady to vytvořili lidé, kteří tomu věnovali všechno, co mohli. Najednou, kvůli nějakým tabulkám, se to celé zboří?“

Právě těmito slovy popisuje Ivana Rosová momentální situaci v rehabilitačním zařízení Rehafit v Praze. Ona sama je jednou z pacientek tohoto centra. Trpí roztroušenou sklerózou a do centra dochází po celou dobu jeho existence, tedy deset let.

Samotné centrum je ojedinělým rehabilitačním zařízením, co se rozsahu poskytované péče týká. Výjimečnost je v tom, že péči pacientům poskytují takzvaně na míru. Prostě tolik rehabilitací a pohybu, kolik která diagnóza potřebuje. Tady neexistuje pro handicapované lidi časové omezení v podobě kupříkladu dvaceti návštěv za rok, které by jinak odpovídaly úhradové vyhlášce.

A právě toto specifické nastavení je trnem v oku VZP. Dle úhradové vyhlášky totiž Rehafit překračuje míru péče u svých handicapovaných klientů. A ačkoliv proplácení péče ze strany VZP doposud běželo celkem bez problémů, letos přišel nečekaný zvrat. VZP se rozhodla, že peníze na rehabilitace už neposkytne.

„V roce 2018 nám nebyla proplacena námi poskytnutá péče ve výši 350 tisíc korun a dál si VZP svými nějakými regulačními mechanismy a vyhláškou strhla dalších 190 tisíc. Takže tím pádem jsme se dostali do celkové ztráty půl milionu, což je pro nás opravdu obrovský problém. Je to doslova likvidační situace,“ vysvětluje ředitelka rehabilitačního centra Pavlína Zvelebilová.

Situaci se pochopitelně centrum Rehafit snaží s pojišťovnou řešit tak, aby se odvrátilo úplné zavření tohoto zařízení. Zatím se ale k nějaké rozumné dohodě nepodařilo dojít. Jednání uvázla, zdá se, na mrtvém bodě. „Oni vlastně nemají zájem vyjít vstříc. Dle mého názoru je jednodušší zůstat v té škatulce, kde jsou, a tam jim to skutečně vychází. Tolik rodných čísel, tolik pacientů, vykázáno, sečteno, odečteno, vraťte, nebo nefungujete. Prostě tabulkový systém,“ míní zastupitel městské části Prahy 14 Pavel Mašek.

Jaké je vyjádření samotné VZP, co je podle vedení Rehafitu v pozadí tohoto neutěšeného stavu a co by bylo zhruba s pěti sty pacienty po úplném zrušení centra, se dozvíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:50.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované