Hlavní obsah

Pacienti s covidem mají málo vitamínu D. Virus ho může „spotřebovat“

Foto: Pixabay

Vitamín D - důležitý prvek, na který se zapomíná.

Reklama

Při covidu pomáhá vitamín D blokovat cesty, kterými virus proniká do buňky, upozorňuje Ondřej Topolčan, primář oddělení imunochemické diagnostiky Fakultní nemocnice v Plzni.

Článek

Příznivé účinky normální hladiny vitamínu D na kostní metabolismus jsou známy dlouhodobě. Teprve v poslední době se ale ukazuje, že se vitamín D uplatňuje v prevenci řady civilizačních chorob - kardiovaskulárních, nádorových i infekčních.

Podle profesora Ondřeje Topolčana, náměstka pro vědu a výzkum ve Fakultní nemocnici Plzeň, má vitamín D význam také při onemocnění covid-19.

„Ukázalo se, že je schopen blokovat některé cesty, kterými se virus dostane do buňky. Jeho normální hladina je ochranným mechanismem. O tom, že má význam, svědčí třeba doporučení Francouzské lékařské akademie z 22. května tohoto roku - vysloveně doporučují u podezřelého nakaženého na koronavirus okamžitě vyšetřit vitamín D, u pacientů nad 70 let podávat nárazově velkou dávku a u pacientů pod 70 let pravidelné dávkování 2000 mezinárodních jednotek denně,“ popsal pro Seznam Zprávy odborník.

Podobné závěry ohledně účinků vitamínu D na covid-19 podle něj mají také britští zdravotníci - napomohl snížit počet těžkých případů a měl i preventivní účinek proti vzniku onemocnění. Většina obyvatel evropských států však trpí nízkou hladinou vitamínu D a Česko není výjimkou.

Výzkumný tým Oddělení imunochemické diagnostiky FN Plzeň se proto při vyšetřování protilátek proti koronaviru u personálu nemocnice zaměřil také na tuto látku.

„Zjistili jsme, že normální hladinu vitamínu D má z 1500 lidí přibližně 40 procent. Kritický nedostatek mělo okolo 10 procent vyšetřených osob. To jsou varující čísla,“ míní Ondřej Topolčan. Experti provedli vyšetření vitaminu D také u stovek lidí, kteří onemocnění covid-19 přímo prodělali.

„V případě těžkých stavů byla prakticky vždy hladina velmi nízká až neměřitelná. U lidí s normálním průběhem byla nízká - normální hladinu vitamínu D každopádně neměl prakticky nikdo,“ dodává.

Výsledky podle něj dávají prostor pro hypotézu, že koronavirus organismu vitamín velmi rychle spotřebovává, upozorňuje však, že pro takové tvrzení zatím nejsou dostatečné důkazy.

„Jistota je, že nedostatek vitamínu D zhoršuje všechny obranné mechanismy - umožňuje, aby se ve velké míře vyplavily zánětlivé působky a byla potlačena buněčná imunita,“ říká profesor Topolčan.

Pravidelné hlídání a udržování dostatečné hladiny vitamínu D podle něj obecně pomáhá bojovat proti infekcím.

Sluníčko nestačí

O vyšetření hladiny vitamínu D mohou lidé požádat svého lékaře. V období od půlky května do začátku září ho organismus obvykle dostatečně získává ze slunečního záření, ve zbytku roku je ale takový přísun minimální.

„Je mylná představa, že v zimě získám vitamín D při pobytu na horách, když se sluníčko odráží od sněhu - nezáleží na tom, jak moc na mě svítí sluníčko, ale jaký úhel svírají paprsky se zemským povrchem. Minimální úhel je 49 stupňů - ten je u nás od poloviny května přibližně do půlky září, ale v jiném období ne,“ vysvětluje profesor.

Vitamín mohou lidé doplnit v potravě – obsahuje ho například rybí maso, sýry nebo mléko. V lékárnách jsou dostupné preparáty vitaminu D ve formě kapek či tobolek.

Reklama

Související témata:

Doporučované