Hlavní obsah

Pacientka narazila na mezeru v českém zdravotnictví. Za lepší péči musela zaplatit nadaci

Pacienti musí za lepší péči platit peníze nadaci.Video: Nohl Radek

 

Reklama

Pacientka za operaci očí zaplatila nadaci přes 33 tisíc korun. Pak zjistila, že i nemocnice vyúčtovala pojišťovně více než 46 tisíc. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha jde o obcházení systému.

Článek

Politici sice stále opakují, že zdravotní péče je a bude zadarmo. Když ale chtějí pacienti v českém zdravotnictví lepší služby, musí za ně často zaplatit.

Ukazuje to případ pacientky paní Dany, která chtěla mít lepší oční čočky. Těsně před operací se dozvěděla, že peníze nemá zaplatit nemocnici, ale Nadačnímu fondu Lidé sobě.

Seznamu předala doklady, podle nichž uhradila celkově 33 600 korun. Jak později zjistila, nemocnice také za zákrok zdravotní pojišťovně vyúčtovala 46 571 korun.

Přitom podle vedoucího lékaře Pavla Rozsívala z oční kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové pacient za operaci neplatí. „Pacient platí jenom takzvaně za lepší materiál použitý při operaci,“ uvedl Rozsíval.

Jak převod peněz mezi nadací a nemocnicí probíhá, popisuje ředitelka Nadačního fondu Lidé sobě Ilona Florianová.

„Ta pacientka si nehradí svoji operaci. Ona to daruje nadačnímu fondu. A nadační fond to přeposílá nemocnicím, konkrétnímu oddělení na nákup lepšího zdravotního materiálu,“ řekla Florianová.

Podle nového ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha však tento případ potvrzuje, že posílání peněz přes různé nadace je problém. „Je to zjevně obcházení systému a příklad netransparentnosti v českém zdravotnictví. To je zcela evidentní,“ prohlásil Vojtěch.

Peníze nadaci stejně jako pacientka Dana daruje ročně asi 1500 lidí, kteří v Hradci Králové operaci podstoupí. Nadační fond uvádí, že loni dostal od pacientů přes 11 milionů. Zhruba polovina – 5,5 milionu – se pak vrátila právě do rozpočtu královéhradecké oční kliniky.

„My to neděláme proto, abychom na tom vydělávali. To je hloupost,“ řekl Rozsvíval.

Lékař i ministr zdravotnictví se shodují, že je nutné změnit zákon. Pacienti by tak nemuseli v budoucnu peníze za lepší péči posílat přes různé nadace.

Reklama

Doporučované