Hlavní obsah

Pacientů s covidem-19 v nemocnicích přibývá. Kolik lůžek pro ně zbývá?

Foto: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

Nemocnice Na Bulovce. Ilustrační snímek.

Reklama

Seznam Zprávy získaly údaje z podrobné databáze Ministerstva zdravotnictví o tom, jaká je situace s volnými lůžky v nemocnicích.

Článek

Vyhlášení nouzového stavu a nová karanténní opatření mají podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly pomoci nemocnicím, aby zvládly nápor pacientů s pozitivním testem na covid-19.

Aktuální situaci ve špitálech a zvláště počet volných lůžek pro intenzivní péči (JIP) proto sleduje podrobná databáze Ministerstva zdravotnictví, která se každý den aktualizuje.

Seznam Zprávy získaly poslední údaje z pondělí. Vyplývá z nich, že dostatek kapacit mají ve všech krajích s výjimkou Karlovarska, kde už pacienti nakažení koronavirem zabrali víc než polovinu připravených lůžek. Karlovarský kraj však tradičně využívá zdravotnickou nabídku relativně snadno dostupné fakultní nemocnice v Plzni.

Data za poslední měsíc ukazují, že pacientů s nemocí covid-19 ve špitálech přibývá stále rychleji, například za poslední týden skoro o tisíc. Zároveň se o 143, tedy o polovinu, zvýšil počet těch, kteří jsou umístěni na lůžkách JIP.

O sedmdesát navíc je pacientů v bezprostředním ohrožení života, kteří musí využívat umělou ventilaci. Přesto se v uplynulém týdnu nesnížila rezerva standardních a především intenzivních lůžek, v první řadě zásluhou organizačních změn v nemocnicích. Česko tak vstupuje do rozhodujícího období se zhruba čtrnácti sty lůžky JIP, ze kterých je pacienty s nemocí covid-19 zatím obsazena necelá třetina.

Ministerstvo zdravotnictví má k dispozici varovnou prognózu, podle níž při dramatickém rozšiřování nákazy brzy nebudou žádná volná lůžka k dispozici už koncem října. Právě na tuto předpověď se ministr Prymula odvolával, když oznamoval zavření základních škol a další zpřísnění karantény.

Prognóza ukazuje, že při mírnějším průběhu pandemie s reprodukčním číslem R v hodnotě 1,1 systém situaci zvládne, protože koncem října budou pacienti s covidem-19 využívat něco přes sedm set intenzivních lůžek. Při nepříznivém vývoji s číslem R na úrovni 1,4 však bude podle výpočtu ministerských expertů potřeba o tisíc lůžek navíc. Takovým nárokům by už současná kapacita nestačila.

V pondělí počet pacientů na jednotkách intenzivní péče nedosáhl ani úrovně mírnějšího scénáře. Na příjmech v nemocnicích se ovšem dosud neprojevil prudký nárůst počtu nakažených z minulého týdne. Jak upozornil také premiér Andrej Babiš, lidé dorazí do nemocnice v průměru až desátý den poté, co byli pozitivně testováni.

Reklama

Související témata:

Doporučované