Hlavní obsah

Pacientům se daří dobře, většina se už léčí doma, zní z Bulovky

Foto: Profimedia.cz

U všech pacientů z pražské Bulovky probíhá onemocnění COVID-19 velmi mírně.

Reklama

Počet nakažených koronavirem v Česku stoupá. Na některých hraničních přechodech jsou zavedené kontroly a rozdávají se letáky. Každého, kdo přijel z Itálie, čeká domácí karanténa. Tam už ale posílají lékaři dokonce i některé nakažené pacienty. Jak se doma pacienti léčí? Odpovídala primářka infekčního oddělení pražské Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Článek

Nemůžete se právě dívat nebo číst? Poslechněte si audio verzi rozhovoru.

Některé nakažené už jste poslali do domácí karantény. Díky mírnému průběhu už nepotřebují dozor lékařů. To lze číst bezesporu asi jako dobrou zprávu?

To určitě ano.

Co to teď tedy znamená? Že se té nemoci nemusíme tak úzkostlivě bát? Někteří lidé jsou zasažení panikou.

Bohužel, panika je zde velmi vyhrocená. Nejnovější studie, které máme k dispozici, a počty pacientů ukazují, že skutečně stále platí, že u více než 80 procent pacientů probíhá onemocnění velmi lehce nebo dokonce bezpříznakově. Měli jsme zatím hospitalizováno devět pacientů a ani u jednoho nebyl těžký průběh. Až na dvě zahraniční pacientky jsme pacienty pustili do domácích izolací. Ty dvě jsme nepustili jen proto, že jsou ubytovány v hotelech a musí být až do doby negativity tady. Jinak obecně byl průběh onemocnění i u našich pacientů velmi dobrý.

Takže to zatím vypadá spíše tak, že budete pacienty posílat do domácí karantény?

V naprosté většině případů zůstávají rovnou doma, protože se může stát, že se ten výtěr provádí u nich doma. Je-li člověk pozitivní a v dobrém fyzickém stavu, ponechává se doma a nemusí na žádné další vyšetření jezdit. Až do doby, kdy bychom udělali kontrolní výtěr a pokud by bylo potřeba pacienty z nějakého důvodu hospitalizovat, tak by jistě byli na nemocničním lůžku. To zatím u našich pacientů nebylo ani jednou potřeba.

Jak to vypadá v domácí karanténě? Je ještě pod nějakým dohledem, nebo stoná jako při běžné chřipce?

Karanténu nařizuje epidemiolog. Pacient je poučen při propuštění nebo v okamžiku, kdy se zjistí pozitivita. Jsou mu doporučena opatření, která musí doma dodržovat. To je věc epidemiologa, chcete-li hygienika. Pacient musí tato doporučení dodržovat po dobu, co je u něj onemocnění aktivní, respektive pokud nedojde k tomu, že je virus prokázán.

Když si vezmeme případ mladého muže, mezi 30 a 40 lety, sportovce, bez vážných zdravotních problémů, který se nakazí koronavirem, je na místě mít nějaké závažné obavy, nebo stačí být střídmý, dodržovat pravidla a nehazardovat?

Samozřejmě by měl dodržovat doporučení. Těžký průběh u takového muže, pokud si ho vezmeme jako modelový příklad, je to riziko určitě menší než jedno procento.

Je něco, čím vás jako epidemiology koronavirus vyloženě překvapil, třeba rychlost nebo způsob šíření?

Já nejsem epidemiolog, já jsem insektolog. Co se týká šíření, tak je pravda, že tento typ koronaviru, kterých známe spoustu, má výjimečnou schopnost velmi rychlého šíření. Na druhou stranu k šíření přispívá i to, že řada bezpříznakových lidí může ten virus po relativně krátkou dobu šířit do svého okolí právě proto, že o tom vůbec nevědí, že by tento virus vylučovali.

Přenos jen na kratší vzdálenost

Když mluvíte o tom šíření, tak lidé jsou v panice, zaznamenala jsem třeba i případy, že někdo zakašle v tramvaji a lidé si okamžitě dávají před ústa šálu nebo vytahují dezinfekční gely. Jak vypadá takový přenos a jaké vystavení tomu viru musí být?

Ten přenos probíhá kapénkami, je na kratší vzdálenost. Říká se, že na vzdálenosti nejméně 1,5 až 2 metrů. Člověk u toho musí samozřejmě nějakou dobu být, v uzavřených dopravních prostředcích to úplně vyloučit nemůžeme, ale znovu opakuji, je to respirační onemocnění, velmi se podobá chřipce. Panika je dána tím, že je to nová záležitost a navíc velmi velmi medializovaná. Byla bych moc ráda, a myslím, že i všichni, kdo s tím pracují, kdyby se ty informace dostávaly v míře, která tomu přísluší, která lidi spíš popravdě zklidní než zneklidní.

Dá se předpokládat, že se s nárůstem teplot zpomalí nebo zastaví šíření koronaviru?

Je to samozřejmě jedna z variant, ale nemyslím si, že je to úplně jednoznačné, že to po řadu týdnů nebude.

Počet úmrtí na koronavirus v Číně klesá, podobně i počet nakažených. Menší čísla hlásí i Jižní Korea. Vidíme tedy, že to lze zastavit, že je ta nemoc na ústupu?

To se takhle podle mě nedá říct. Zastavit to onemocnění podle mého názoru nejde. Samozřejmě tu je otázka detekce případů, to asi neumíme říct ani o Koreji ani o Číně. To onemocnění se šíří v Evropě i v jiných světadílech. Šíření už asi nebude tak explozivní právě díky těm opatřením, která jsou přijímána, ale nemůžeme říct, že se to těmi opatřeními podaří zastavit. To by bylo velké překvapení pro všechny.

Lze říct nějaké budoucí scénáře, co se týká koronaviru? Bude to sezonní onemocnění, nebo se máme s úderem další zimy zase bát, že se to vrátí?

Nemyslím si, že by koronavirus měl sezonní charakter jako třeba chřipka. Buď to přirozenou cestou odezní a dál se šířit nebude, nebo bude docházet k pomalému promořování celé populace. Že by to mělo nějaký sezonní charakter, to se zatím nezdá.

Reklama

Doporučované