Hlavní obsah

Pád mocného Rusa. Muže, který u nás otvíral dveře Gazpromu, dostihly dluhy. Honosné vily v Lánech na prodej

Ruský podnikatel si dal na interiéru své luxusní vily záležet.

Reklama

Vladimir Jermakov se léta řadil k nejvlivnějším ruským byznysmenům v Česku. Ruský právník, který otvíral pro mocný gigant Gazprom dveře do střední Evropy, ale už tři roky prožívá pád. Teď ho definitivně dohnaly dluhy. V září mu exekutor prodá luxusní nemovitosti v Lánech.

Článek

Jermakov 15 let vládl v plynárenské firmě Vemex, české fililálce ruského Gazpromu. Vlastnil fabriku na výrobu umělých diamantů, investoval do obchodu i nemovitostí. Sedí v čele Smíšené rusko-české obchodní komory, v níž se angažují firmy jako Rosatom, Sberbank, PPF nebo Česká spořitelna. A teď ho čeká obří exekuce.

Domy, bazén, jezera

Jermakovovo vyjádření k jeho finanční situaci Seznam nezískal, bývalý šéf Vemexu už nějakou dobu nezvedá mobilní telefon. Každopádně se ale zájemci o jeho nemovitosti utkají v mimořádné dražbě.

V nabídce Exekutorského úřadu Liberec jsou dvě Jermakovovy lánské vily se zastavěnou plochou 850 metrů čtverečních. Za rozlehlými terasami se skrývají honosné interiéry, vnitřní bazén, posilovna, sauna a vířivka, trezorová místnost. Domy obklopuje více než hektarová zahrada s dvěma jezery, zahradním domkem, klubovnou a altánem. Komplex je vybaven vlastní elektrárnou.

+2

Celý areál znalec ohodnotil na 50 milionů korun. Zájemci o něj musí složit pětimilionovou dražební jistinu, vyvolávací cena je 33 milionů.

Prodej nemovitostí, které si Jermakov (sám své příjmení důsledně přepisuje do latinky v podobě „Ermakov“) pořídil po odchodu z Vemexu, dovršuje kariérní pád muže, který na přelomu tisíciletí pomohl Gazpromu proniknout na energetické trhy střední Evropy.

Jermakov založil Vemex v roce 2001. Tehdy začínala liberalizace českého plynárenského trhu, končil monopol Transgasu, čerstvě zprivatizovaného německou RWE. Peníze do Vemexu vložily německé a rakouské firmy ze skupiny Gazprom Export. Jermakov se tu na 15 let stal neomezeným vládcem.

Vemex: vzestup a pád

Vemex měl ambici stát se největším nezávislým hráčem na českém trhu. Obchodoval na evropských energetických burzách, byl dvorním dodavatelem firem, které v Česku ovládali ruští investoři. Postavil pobočku na Slovensku. vybudoval síť plnicích stanic na CNG. Sponzoroval karlovarský mládežnický hokej. Časem se pustil do prodeje plynu i elektřiny domácnostem. A zasadil se o vznik Smíšené rusko-české obchodní komory, jež ke spolupráci přilákala řadu ruských i českých firem zvučných jmen.

Jermakovův pád začal v roce 2015, když Finanční správa začala podezírat jeho obchodní partnery z obřích daňových úniků. Samotný Vemex berňák zahrnul do podezřelého spolupracujícího řetězce a stáhl mu z účtů 430 milionů korun. Vemex se propadl do hlubokých ztrát.

Šéfové z Gazpromu to nenechali jen tak, povolali si Jermakova na kobereček do Kaliningradu a oznámili mu, že jako jednatel Vemexu končí. Z firmy sice oficiálně odešel z vlastní vůle, ve skutečnosti to ale byl – jak popisují lidé z jeho okolí - elegantní vyhazov. „Gazprom ho ale slušně vyplatil a právě za tyto peníze si Jermakov koupil vily v Lánech,“ říká zdroj z ruských byznysových kruhů v Praze.

Propad Vemexu od té doby pokračuje, firma rozprodala část majetku, obchod s energiemi plně převedla do dceřiné firmy Vemex Energie. Během loňského roku původní Vemex prakticky ukončil činnost.

Zadlužené diamanty

S trablemi ve Vemexu začaly potíže i v Jermakovově soukromém byznyse. Jermakov v Čakovicích u Prahy budoval továrnu s názvem ALED - Praha na výrobu umělých průmyslových diamantů podle technologie vyvinuté ještě v Sovětském svazu.

Firma se rozjela, nakoupila stroje, najala desítky zaměstnanců. Jermakov jí sliboval na rozjezd až 300 milionů korun. Ani ne po dvou letech mu ale došly peníze. Loni v létě ALED skončil v konkurzu se 150milionovým dluhem.

Krach firmy ALED zamával částí českého byznysu v Česku. Jermakov dluží peníze řadě Rusů, mezi nimi i dalšímu z investorů do ALED - Praha, Sergeji Jemeljanovovi. Ten býval mimochodem jeho manažerským kolegou ve strukturách Gazpromu. A právě pro Jemeljanova prodává exekutor počátkem září honosné Jermakovovy vily v Lánech.

Pohledávky za neúspěšným projektem výroby diamantů má také dnes již rovněž zkrachovalá Evropsko-ruská banka, za níž stála další známá tvář ruského byznysu v Praze – Alexander Popov. Konkurzní správkyně banky po firmě ALED žádá 54 milionů korun z nezaplacených půjček.

ALED kromě toho dluží za dodávky elektřiny a neuhrazené půjčky také obchodníku s energiemi Eco Power Energy. Což je firma s ruským kapitálem, podle MF DNES rovněž propojená s bývalým šéfem Vemexu.

Komora funguje dál

Dražba Jermakovova soukromého majetku je logickým vyústěním jeho podnikatelských neúspěchů. Zajímavé bude sledovat, jak se osobní kariérní pád zakladatele promítne na dalším fungování Smíšené rusko-české obchodní komory.

Zatím Jermakov zůstává v čele tohoto lobbistického uskupení. „Exekuce na majetek je čistě soukromou záležitostí pana Jermakova, s činností komory to nemá nic společného. Komora nadále funguje, máme naplánovanou řadu aktivit,“ říká místopředsedkyně Natallia Sudliankova.

Reklama

Související témata:

Doporučované