Hlavní obsah

Pád nebeského jezdce. Lidé na mrtvého záchranáře vybrali už 1,5 milionu

Známí a přátelé pilota uspořádali sbírku pro rodinu pilota.Video: Zuzana Lachnitová, Youtube.com

 

Reklama

Kromě Beneše ve zříceném vrtulníku zahynul i pilot ve výcviku. Beneš spolupracoval i s webem Mapy.cz, podílel se na zlepšování map pro leteckou záchrannou službu.

Článek

Při pádu vrtulníku u Slavoňova na Náchodsku přišel minulý týden o život pilot letecké záchranky a člen horské služby v Jizerských horách Michal Beneš. Známí a kamarádi pro Benešovu přítelkyni a dvě dcery s pomocí nadačního fondu Karla Janečka uspořádali sbírku s názvem Pád nebeského jezdce. Cílová částka sbírky byla stanovena na jeden a půl milionu korun – což se už podařilo překonat. Sbírka bude ale trvat ještě déle než měsíc.

Benešovi přátelé chtějí jeho rodině oplatit péči, se kterou se staral o lidi v nesnázích v průběhu své kariéry. „Vždycky musel vědět, že ten, koho dovezl do nemocnice, je v pořádku. Teď mu to chceme vrátit,“ napsali na stránky ke sbírce. Beneš se kromě záchranářské činnosti, která pro něj zahrnovala i podrobné sledování meteorologických modelů a neustálé vylepšování leteckého umu, podílel i na projektu Seznamu Mapy.cz.

„Michal byl fanda map, našich map, jen díky němu se dostaly do vrtulníků letecké záchranné služby, kde teď pomáhají zachraňovat lidské životy, a to je pro nás ta největší odměna,“ uvedl v rozhovoru pro Televizi Seznam Martin Jeřábek, manažer webu Mapy.cz

Zřícený vrtulník nebyl záchranářský, šlo o cvičný let, kromě Beneše při něm zahynul i zahraniční pilot ve výcviku, u kterého policie nechtěla upřesnit totožnost. Vrtulník havaroval uprostřed pole asi 200 metrů od posledního obytného domu v obci. Po dopadu začal hořet. Příčiny nehody nejsou podle mluvčího policie Ondřeje Moravčíka známé. „Vyšetřování nehody převzal Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN),“ řekl Moravčík.

Reklama

Doporučované