Hlavní obsah

Pád šéfa Vojenské pojišťovny se blíží, podle ministra nemůže pokračovat ve funkci

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Ministr Svatopluk Němeček chce, aby skončil ředitel Vojenské zdravotní pojišťovny.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Správní rada Vojenské zdravotní pojišťovny se shodla, že vyhlásí konkurs na nového ředitele. Na odvolání Karla Šteina ale znovu nedošlo.

Článek

Správní rada Vojenské zdravotní pojišťovny udělala první krok k tomu, aby ukončila letitou éru ředitele Karla Šteina. Na čtvrtečním zasedání se její členové shodli na tom, že bude na konci listopadu vyhlášeno výběrové řízení.

„Zástupci Ministerstva zdravotnictví, kteří na správní radě byli, naplnili můj příkaz, aby co nejdříve bylo vyhlášeno transparentní výběrové řízení na post ředitele," řekl Seznamu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Člen správní rady a náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta upřesnil, že výběrové řízení bude vyhlášeno 25. listopadu. „V ten den se sejdeme a vyhlásíme ho, bude tříkolové. Nikdo dnes ale neřekl, že by chtěl pana doktora Šteina odvolat," uvedl Kuchta.

Vojenská zdravotní pojišťovna je se 700 tisíci pojištěnci čtvrtou největší v Česku. Ročně hospodaří se zhruba 14 miliardami korun. Štein je v poslední době ale pod silnou kritikou.

Vážným argumentem jeho kritiků ve správní radě, v jejímž čele je právě náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta, je to, že ředitel dělá chyby při zadávání veřejných zakázek. A že nekomunikuje se správní radou.

Avšak nejvážnějším důvodem, proč by měl být Štein vyměněn, je podle ministra fakt, že čelí obvinění. „Stávající ředitel pan doktor Štein má delší dobu trvající trestní stíhání, myslím si, že není udržitelné, aby tak dlouho setrvával ve funkci ředitele," doplnil Němeček.

Šteinovi kritici nicméně nejsou s průběhem čtvrtečního jednání zcela spokojeni.

Podle náměstka z obrany Kuchty totiž poté, co si správní rada odhlasovala kritéria výběrového řízení na nového šéfa a kdy se mělo začít mluvit o odvolání Šteina i jeho trestním stíhání, někteří členové odešli. Konkrétně zástupci Ministerstva zdravotnictví a odborů. „Poté jsme nebyli usnášeníschopní a tak bylo vše ukončeno. Očekával jsem to," řekl Kuchta.

Reklama

Doporučované