Hlavní obsah

Bojím se, že by Paroubek chtěl převzít stranu, říká šéf poslanců ČSSD

Jak se ČSSD popere s volebním debaklem a dluhy? Šéf poslanců Jan Chvojka živě na Seznamu.

 

Reklama

Jsme okoukaná strana, která je na politické scéně dlouho a nedokázala zaujmout mladé voliče, hodnotí ve Výzvě Seznamu volební debakl ČSSD předseda stranických poslanců a ministr Jan Chvojka.

Článek

Sociální demokraté skončili ve volbách až na šestém místě s pouhými 7,27 procenta hlasů a patnácti poslanci. To je nejhorší výsledek za posledních 25 let. Strana se navíc topí ve finančních problémech. Na kampaň si vzala úvěr a tíží ji i nezaplacený dluh z prohraného sporu s advokátem Zdeňkem Altnerem ve výši 338 milionů korun.

„To je zásadní dluh,“ říká Chvojka ve Výzvě Jindřicha Šídla. „Dieta musí přijít, je možné, že budeme slučovat okresní stranické sekretariáty,“ dodává. Že by přicházel konec jeho strany, to nepřipouští: „Máme Lidový dům, střelnici v Hradci králové. Byli bychom v koncích, kdybychom neměli žádný majetek, žádné příjmy.“

ČSSD by podle Chvojky měla řešit hlavně budoucnost. „Musíme sklonit hlavy, zapomeňme na hádky. Musíme se teď soustředit na krajské volby v příštím roce,“ hodnotí Chvojka vyhlídky.

Okoukaná strana

Neúspěch ve volbách Chvojka přičítá i tomu, že ČSSD nedokázala oslovit mladé voliče. „Jsme okoukaná strana, pro ně nejsme číslo jedna. Jsme ve Sněmovně 25 let a Bohuslav Sobotka je v politice 20 let,“ říká.

„Vstup do vlády neodsuzuji. Vládní angažmá nevylučuji. Je ale potřeba, dodržovat to, co jsme řekli před volbami. To znamená, nešli bychom do vlády se stíhaným člověkem,“ připomíná policejní stíhání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo.

Paroubkův návrat

Po volebním debaklu navíc zůstává otevřené, kdo partaj povede po únorovém sjezdu. Nikdo ze současných špiček o pozici případného nového předsedy zatím neprojevil zájem a ČSSD uvažuje o kandidátovi mimo své stranické řady.

„Neměl by to být nikdo ze současného triumvirátu,“ říká ve Výzvě Chvojka s odkazem na premiéra Bohuslava Sobotku, předsedu Milana Chovance a volebního lídra Lubomíra Zaorálka.

Do hry navíc krátce po volbách vstoupil i expremiér a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek, který znovu ohlásil, že chce vstoupit do strany. Chvojkovi by to nevadilo, ale byl by proti tomu, aby se Paroubek dostal do vedení. 

Středočeská ČSSD ale minulý čtvrtek oznámila, že se zatím nebude případným návratem Paroubka zabývat. Důvodem je zamítavý postoj sociálních demokratů v Praze 5, jejichž souhlas Paroubek potřeboval.

Co nejvíc soc. dem. ublížilo ve volbách? Jak vyřeší své finanční problémy a jaká je její budoucnost na české politické scéně? Sledujte v úvodním videu .

Reklama

Doporučované