Hlavní obsah

Padají stromy i stropy. Hurikán Ida má na svědomí nejméně jednu oběť

Foto: Profimedia.cz

Škody napáchané v ulicích New Orleans.

Reklama

Hurikán Ida nejsilněji zasáhl americký stát Louisiana a následně se přesunul nad Mississippi. V obou státech je bez elektřiny už více než milion lidí. Evakuace jsou na mnoha místech v plném proudu, stejně tak záchranné práce.

Článek

Zničené budovy i mosty a voda všude. Nad stát Louisiana dorazil hurikán Ida jakožto hurikán druhé nejvyšší kategorie. Momentálně již klesl na úroveň tropické bouře, meteorologové však stále varují před nebezpečnými povodněmi i silnými větry, které v oblasti přetrvávají nebo teprve mohou následovat. Z místa už přicházejí první zprávy o strastech, se kterými se tamní občané potýkají.

Novináři bez střechy nad hlavou

Vydatné deště v Louisianě se podepsaly kromě jiných budov i na redakci stanice WGNO, která pokrývá dění v největším tamním městě New Orleans. Sociální sítě zaplavily příspěvky novinářů, ve kterých je vidět, jak ze stropů redakce teče voda do narychlo přesunutých odpadkových košů.

Vlivem promáčení některé části stropů v objektu dokonce padají a objevují se díry. Novináři již informovali také o tom, že budově, kde se jejich redakce nachází, chybí kus střechy.

Stovky lidí bez pomoci

Město Jean Lafitte v Louisianě bylo podle tamního starosty Tima Kernera mladšího „totálně zdevastováno“ hurikánem Ida, přičemž záchranáři se nemohou dostat ke stovkám uvězněných občanů. Cestu k nim odřízl most, který zničil nákladní člun. Většina města by však již měla být evakuována.

Vydat se na záchrannou akci po vodě je v aktuálních podmínkách prý příliš nebezpečné, voda ale znesnadňuje i záchranu po souši, sdělil pro web CNN starosta. Přesto se záchranáři snaží dostat k těm, kteří jsou ohroženi vůbec nejvíce a kteří se spojili s vedením města.

Záchrana z mobilheimu

Stanice WAFB Channel 9 informovala o záchranné akci v Louisianě, kde padající strom zničil mobilní dům, ve kterém se nacházela starší žena, a zablokoval jí tak cestu ven. U mobilního domu zasahovalo hned několik záchranářů, kteří se dovnitř objektu dostali za pomoci pily. Ženu po úspěšném vysvobození odvezla sanitka.

Právě popadané stromy působí problémy na více místech a připsaly si dokonce i první oběť, za kterou hurikán Ida stojí. Přibližně v půl deváté tamního času dostala kancelář státního šerifa informaci o člověku, kterého v Prairieville zranil padající strom. Po příjezdu na místo jednotka už jen potvrdila úmrtí nešťastníka.

Agentura AP už hurikán Ida pasovala na pátý nejsilnější hurikán, který kdy zasáhl americkou pevninu. Americký prezident Joe Biden pak v zasažených oblastech vyhlásil stav přírodní katastrofy, což umožní úřadům čerpat federální pomoc.

Reklama

Doporučované