Hlavní obsah

Padělatelé chtěli vytisknout bankovky za 500 milionů eur a 40 miliard korun

Foto: Shutterstock.com

Falešná eurobankovka, ilustrační snímek.

Reklama

V Olomouci soudí padělatele peněz. Hodlali vytisknout eurobankovky v nominální hodnotě 500 milionů eur a české koruny v celkové výši 40 miliard korun.

Článek

Před olomouckým krajským soudem stanula šestice mužů obžalovaná z padělání a pozměnění peněz. Podle žalobce se muži z České republiky a Slovenska s napojením na italskou zločineckou organizaci chystali vytisknout eurobankovky v nominální hodnotě 500 milionů eur a české koruny v celkové výši 40 miliard korun. Využít měli tiskárnu v Dolní Čermné na Orlickoústecku. Výroba bankovek nakonec nezačala, část organizace byla na Slovensku zadržena.

Z padělání a pozměnění peněz se před soudem zodpovídají Slováci Eugen Balog a Roman Repa, David Bednář z Lanškrouna, Jiří Černý z Olomoucka, Rudolf Kalovský z Přerovska a Radim Švec z Brna. Souzeni jsou za přípravu tisku eurobankovek a v druhé části obžaloby za přípravu tisku miliard korun.

Podle žalobce Roberta Henzela byla skupina padělatelů napojena na italskou zločineckou organizaci, která se zabývala dovozem padělků. Operovala nejen v Itálii, ale i v Bratislavě či Budapešti. Na území České republiky podle obžaloby činnost koordinovali Kalovský a Švec. Podle Henzela je jejich činnost monitorována od srpna 2014, kdy Italové sháněli v tuzemsku tiskárnu na tisk padělaných bankovek. „Kalovský jim nabídl pronájem tiskárny v Dolní Čermné, kterou vlastnil obžalovaný Bednář,“ uvedl Henzel. Kalovský poté od nich dostal flash disk s naskenovanými bankovkami v hodnotě 20 eur s požadavkem na tisk bankovek. Bednář podle obžaloby souhlasil a provedl kontrolní tisk.

O měsíc později šlo již o bankovky v nominální hodnotě 500 eur, náhled získali na CD nosiči. Kalovský od Italů dostal na Slovensku i originální bankovní papír, stojí v obžalobě. Kalovský, Bednář a Švec podle obžaloby zhotovili na přelomu srpna a září v tiskárně v Dolní Čermné první kusy padělaných bankovek a dostali následně zakázku na tisk bankovek v hodnotě 500 milionů eur. Převoz archů na tisk bankovek jim měli zajistit Italové za doprovodu ozbrojené eskorty. Trojice měla podle žalobce slíbenou odměnu šest milionů eur. „K výrobě již nedošlo, neboť Italové byli 31. října 2014 zadrženi na území Slovenska,“ doplnil Henzel.

Druhá část obžaloby se týká přípravy tisku českých bankovek v hodnotě 40 miliard korun, obžalovaní za to měli získat odměnu 600 milionů korun. Podle žalobce se na postupu domlouvali v červnu a červenci 2014 v Horní Moštěnici, na Olomoucku a na Slovensku. Podle obžaloby zhotovili ve třech případech nejméně 80 bankovek, které předali na Slovensku Repovi. Tisknout měli po předchozí domluvě s koordinovaným postupem bankovky v nominální hodnotě 2 000 a 5 000 korun.

Podle obžaloby Bednář, Kalovský a Švec spáchali v prvním bodě obžaloby trestný čin – dílem dokonaný a dílem ve stadiu přípravy – jako členové organizované skupiny působící ve více státech a ve velkém rozsahu. Ve druhé části obžaloby jsou souzeni Balog, Černý, Repa a Švec.

Reklama

Doporučované