Hlavní obsah

Padesát let od zlaté medaile Jiřího Rašky. Jeho vnuk vzpomíná, jak ho děda učil skákat na lyžích. I jak málem přišel o život

Víkendový rozhovor s bývalým olympionikem Janem Mazochem.Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý skokan Jan Mazoch byl nadějný sportovec a chtěl jít ve šlépějích svého slavného dědečka Jiřího Rašky. První olympiády se zúčastnil teprve jako šestnáctiletý. Tragický pád na skokanském můstku mu v roce 2007 obrátil život naruby.

Článek

Letos Česko slaví padesát let od první zlaté olympijské medaile, kterou získal na olympijských hrách v Grenoblu skokan na lyžích Jiří Raška. Právě na jeho počest vznikla celá aktuální olympijská kolekce inspirovaná legendárním sportovcem včetně repliky jeho čepice zvané „raškovka“.

Po celé republice se v únoru konají vzpomínkové akce. Nechybí na nich ani Raškův vnuk Jan Mazoch - rovněž bývalý nadějný skokan, který chtěl jít v dědečkových šlépějích. Jeho kariéru překazil tragický pád během závodů v polském Zakopanem v roce 2007.

„Byl tam silný protivítr, chvíli po mně ten závod přerušili,“ vzpomíná Jan Mazoch, který utrpěl vážné poranění hlavy a prošel si náročnou rekonvalescencí. Se sportem poté skončil a aktuálně se věnuje práci v charitě. Pro dobré účely teď draží i poslední věc z Raškovy pozůstalosti – jeho svetr.

Proč se už nevrátil po pádu ke skokanské kariéře? Jak vzpomíná na svého dědečka Jiřího Rašku? A proč musel jako skokan držet tvrdé hladovky? Podívejte se v dalším Víkendovém rozhovoru.

Reklama

Doporučované