Hlavní obsah

Padesát milionů liber za Nebelvír. Rowlingová pyšně daní

Foto: Profimedia.cz

Britská spisovatelka Joanne K. Rowlingová.

Reklama

Deník The Times zveřejnil žebříček Britů, kteří v zemi platí nejvyšší daně. Vedle Denise Coatesové, zakladatelky Bet356, nebo sira Jamese Dysona se na devatenáctém místě objevila i spisovatelka, tvůrkyně magického světa Harryho Pottera, Joanne K. Rowlingová. A zjistilo se, že v poměru ke svému příjmu platí daně opravdu vysoké.

Článek

Autorka příběhů o čarodějnickém učni je však jednou z mála velmi bohatých Britů, kteří otevřeně říkají, že chtějí platit všechny řádné daně v zemi, bez žádných „zahraničních“ úlev a jiných oklik. „Když jsem mířila v životě na dno, Británie mi poskytla záchrannou síť, abych tvrdě nedopadla,“ říká spisovatelka v Timesech.

Příběh J. K. Rowlingové samotné by stál za románové zpracování. Je klasickým případem „selfmade woman“, která vyrůstala v rodině bez vysokoškolských diplomů. Dlouhodobě žila jako svobodná matka na státní podpoře a musela si přečíst tucty odmítavých dopisů od knižních nakladatelů kvůli svým rukopisům. Dnes je z ní multimilionářka a na jejích knihách vyrostla již nejedna generace.

Rowlingová ale nikdy nezapomněla na to, odkud pochází a co si zažila. Podle nejnovějšího žebříčku vydělává ročně 100 milionů liber (asi 2,9 miliardy korun), z toho nicméně 48,6 milionu liber (téměř 1,5 miliardy korun) odvedla na daních. Čtyřiapadesátiletá spisovatelka se systémem souhlasí a říká, že chce, aby její děti žily v Británii jakožto kulturní a skvělé zemi, namísto nějakého daňového ráje.

„Tahákem“ letošního výčtu Timesů je tedy rozhodně Rowlingová. Obrovská částka téměř padesáti milionů liber ročně samotné Brity vlastně trochu šokuje. Dokazuje totiž, že se nevyhýbá žádnými legálními kličkami ani nemá „ulité“ peníze v cizině.

„Bylo by to opovrženíhodné, okamžitě, co si čichnu k sedmimístnému šeku, koukat po daňových výhodách na tropických ostrovech,“ řekla Rowlingová Timesům. Podle výpočtů britských novinářů by jen z této částky mohla být například financována kvalifikace až 1 700 porodních asistentů/asistentek.

Žebříček plátců nejvyšších daní sestavuje deník The Times každý rok. Mezi britskými milionáři vzbuzuje rozruch, neboť se jedná o určité odhalení toho, kde svoje velké příjmy daní, často totiž nekončí ve státní kase Velké Británie.

Podle deníku The Times například na loňský žebříček negativně reagoval Hugh Grosvenor, vévoda z Westminsteru. Objevil se totiž na dvaadvacátém místě. Vévodův poradce hned druhý den po publikaci žebříčku volal do redakce Timesů a požadoval, aby vévodu ze seznamu úplně stáhli. Později se ukázalo, že se o dvanáct pozic výše objevil jiný zástupce vážené rodiny Howard z Waldenu. Velmi rozdílné částky vzbudily mnohé otázky, především, jak s daněmi rodiny nakládají.

Reklama

Související témata:

Doporučované