Hlavní obsah

Padesát mumií. Egypt se pochlubil s prvním objevem letošního roku

Egypt hlásí první archeologický objev roku 2019.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Archeologové objevili v egyptské provincii Mínjá jižně od Káhiry starověké pohřební komory, ve kterých se nachází desítky mumií různých velikostí i pohlaví.

Článek

Padesát mumií našli archeologové v pohřebních komorách v provincii Mínjá jižně od Káhiry. Komory podle vědců patřily rodině, která pravděpodobně žila v období dynastie Ptolemaiovců nebo na počátku římské éry. Tedy na přelomu letopočtu nebo maximálně 300 let předtím.

Mumie jsou v dobrém stavu a zhruba deset z nich patří dětem. V místnostech vědci objevili i papyrové svitky i keramické předměty.

První objev letošního roku v sobotu slavnostně oznámil egyptský ministr pro památky Chálid Ananí. Ceremonie se zúčastnila i ministryně pro cestovní ruch Ranja Mašátová a velvyslanci či kulturní atašé z 11 zemí, včetně České republiky, s rodinami, informoval egyptský list Al-Ahrám.

Jak Anání uvedl, velvyslanci mu prý vždy říkají, jak obdivují mumie v muzeích, nyní je ale čekala odlišná zkušenost – mohli je spatřit přímo v místě nálezu. Některé z mumií se nacházejí uvnitř kamenného či dřevěného sarkofágu, jiné jsou pohřbeny v písku či položeny na podlaze hrobky. K vidění jich podle agentury Reuters bylo 40, celkově ale bylo nalezeno 50 mumií.

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího autokratického prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem. Cestovní ruch tvoří významnou část egyptské ekonomiky.

Reklama

Doporučované