Hlavní obsah

Padesátiny muže, jehož jméno se před Andrejem Babišem nesmí vyslovit

Martin Roman na oslavě svých padesátin v londýnském klubu The Travellers.

Reklama

Pozval přátele na své padesátiny do londýnského klubu The Travellers, hostů ale nakonec dorazilo méně, než si přál. Obávali se nepříjemností spojených se jménem oslavence – Martin Roman.

Článek

Narozeniny – v životě mužů často považované za nejvýznamnější – oslavil Martin Roman nedávno, den po výročí republiky 28. října. Pokud by ale někdo našel odvahu a prezidentu republiky navrhl, aby někdejšímu šéfovi ČEZu k padesátinám udělil státní vyznamenání, nejspíš by to Miloš Zeman považoval za špatný vtip.

A ještě méně by se bavil premiér Andrej Babiš, pro kterého je Martin Roman „symbolem korupční doby“ a v byznysové komunitě jedním z hlavních terčů, na které premiér v minulosti střílel.

Martin Roman je v byznysu vnímán jako kontroverzní muž, a to je možná ještě milosrdné označení pro to, jak se o něm po Praze v některých kruzích mluví. Pro Andreje Babiše je něčím jako Voldemort pro Harryho Pottera. Jeho jméno se raději nevyslovuje.

Není tedy divu, že pro některé z lidí, kterým v minulosti dorazila úhledná zlatofialová krabička, byla pozvánka na oslavu Romanových narozenin nepříjemností. A někteří ji nakonec vrátili.

Martin Roman chtěl na oslavu do Londýna přivést přes dvě stovky hostů, ale nakonec se konala v jiné sestavě, než si plánoval.

V pánském klubu

Někdejší nejlépe placený státní zaměstnanec přivítal hosty v The Travellers, pánském klubu s dvousetletou tradicí na Pall Mall nedaleko Trafalgarského náměstí. Z těch, o jejichž účast oslavenec stál, sem dorazil například Radovan Vítek, podle Forbesu druhý nejbohatší Čech a vlastník realitního impéria CPI.

Je to sice „gentlemans club“, jehož členem je i Martin Roman, ale dámy jsou také vítány, což platilo i v případě sobotní narozeninové párty. Klub je to nekuřácký, smartphony mají zůstat vypnuty, pokud si někdo potřebuje vyřídit nutný telefonát, může v hovorně ve vstupní hale. Vše je uzpůsobeno tak, aby soukromí hostů zůstalo nedotčeno.

Kdo je Martin Roman

Narodil se 29. října 1969 v Havířově. Je především manažer, podnikatel a v posledních letech i filantrop, který se soustředí na školství. Časopis Forbes odhaduje jeho majetek na dvě miliardy korun, což ho řadí na 91. místo mezi nejbohatšími Čechy. Skutečná velikost jeho majetku však není tak docela známa vzhledem k finančním vazbám na jiné investory, například druhého nejbohatšího Čecha Radovana Vítka.

Přes sedm let vedl polostátní firmu ČEZ, předtím i České dráhy. V jednu chvíli byl nejlépe placeným zaměstnancem v Česku.

Jak se při takovéto příležitosti sluší a patří, zvaní byli upozorněni na dress code: v tomto případě byl doporučen formal nebo black tie.

Získat další okolnosti, za nichž se večírek připravoval, se ukázalo jako téměř nemožné. „Takové informace vůbec podávat nebudu, ani mi už nemusíte volat,“ řekla do telefonu Monika Kdolská, jejíž jméno figurovalo na pozvánce pro hosty jako kontaktní osoba.

Podobně jako žena, která působí ve správních radách PORGu i Nadace Martina a Lenky Romanových, reagoval i klub The Travellers. S odvoláním na GDPR odmítl Seznamu poskytnout informace, za jakých podmínek si Martin Roman prostory k oslavě pronajal. Potvrdil však, že pořádání soukromých večírků v klubu není neobvyklé a že je možné v něm například uspořádat i prohlídku jeho historických prostor.

Kluci z ČEZu nepřijeli

Romanovým nejvýraznějším angažmá v době, kdy působil v Česku, bylo vedení ČEZu, v jehož čele stál sedm let. Logické by tedy bylo předpokládat, že právě na „kluky z ČEZu“ při londýnské oslavě myslel.

Zdroj z polostátní energetické firmy ČEZ potvrdil, že pozvánku na oslavu někteří členové současného vedení dostali. Generální ředitel Daniel Beneš na toto téma ale nechce mluvit. Podle informací Seznamu doporučil svým kolegům, aby se oslavy neúčastnili. „Několik let se Beneš snaží přesvědčit Babiše a politiky, že se jeho dnešní vedení zcela odstřihlo od bývalého šéfa. Účast na Romanově oslavě by se do toho nehodila,“ řekl Seznamu zdroj z ČEZu.

Vztahy Martin Roman – Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš vždy považoval Romanův ČEZ za symbol korupční éry. Na boji proti této éře do značné míry a zejména zpočátku postavil Babiš svou politickou kariéru. Na otázku, zda se musí držet v ústraní, když vládne Andrej Babiš, Martin Roman reportérovi Seznamu řekl: „Já se dnes věnuji školství a myslím, že to není něco, do čeho tito mocní chtějí sami vstupovat.“

Díky ČEZu, přesněji díky tomu, že polostátní energetická firma sponzorovala basketbal v Nymburku, se s Romanem zná i vlivný pražský advokát a někdejší vlastník nymburského klubu Miroslav Jansta. „Pozvání jsem dostal, ale nepojedu. Z rodinných důvodů,“ řekl před týdnem Jansta Seznamu. Advokát se přátelí s Romanovým předchůdcem v ČEZu Jaroslavem Mílem, ale při předání kormidla z Míla na Romana basketbalový vztah přetrval. Přesto Jansta do Londýna neodletěl.

Seznam se na účast na Romanově oslavě ptal i dalšího známého advokáta Radka Pokorného, Romanova blízkého přítele a spolužáka z právnické fakulty. „Je to čistě soukromá věc a je hanebné, že se mne na ni ptáte,“ reagoval Pokorný emotivně.

Nervozitu kolem pozvánek na Romanovu oslavu Seznam zaznamenal u většiny lidí, s nimiž mluvil a u kterých se dalo předpokládat, že byli „na guest listu“.

Proč nepřijeli? Rodinné důvody, zaneprázdněnost, ti upřímnější přiznali, že jim úplně nesedí prostředí, pro ně prý příliš snobské.

Zásadní důvod – že nebylo dobré účastí na večírku na sebe upozornit Andreje Babiše – zazněl víckrát, ale vždy jen pod podmínkou striktní anonymity.

Reklama

Doporučované