Hlavní obsah

Padl nový aukční rekord. Super Mario překonal nejdražší hru Zelda

Foto: Heritage Auctions

Zapečetěná kazeta Super Mario 64 z roku 1996.

Reklama

Hodnota zapečetěných kousků známých videoher roste. Hra Super Mario 64 překonala dosavadní rekord 870 tisíc dolarů v aukcích videoher a vyšplhala se nad milion.

Článek

Zapečetěná kopie videohry Super Mario 64 se v aukci prodala za více než 1,5 milionu dolarů (32,5 milionu korun). Pokořila tak podle BBC rekord ve vydražených videohrách, který doposud držela kazeta Legend of Zelda, jež se prodala před dvěma lety za 870 tisíc dolarů (18,8 milionu korun).

Kazeta z roku 1996 byla startovním titulem pro konzoli Nintendo 64 a patřila k nejvlivnějším hrám doby. Aukční síň Heritage Auctions, která se o dražbu starala, uvedla, že v tak dobrém stavu bylo méně než pět kopií hry.

Videohra však nebyla koupena kvůli hernímu zážitku a má spíš hodnotu jako fyzická memorabilie.

Navzdory nedostatku informací víme o mnoha zapečetěných prvních verzích Super Mario 64.
Kelsey Lewinová, ředitelka kalifornské Nadace pro historii videoher

Mnohé překvapilo, že se kazeta s Mariem, které se po celém světě prodaly miliony kopií, vydražila za tak vysokou cenu. Kelsey Lewinová, ředitelka kalifornské Nadace pro historii videoher, napsala na Twitter: „Navzdory nedostatku informací víme o mnoha zapečetěných prvních verzích Super Mario 64.“

Společnost Wata, která se zabývá sběratelstvím videoher, ohodnotila kazetu Super Mario 64 známkou 9,8 A++, což znamená, že je téměř v perfektním stavu. Její zapečetění je neporušené a jako nové.

Vysoké hodnocení však nezaručuje vysokou cenu v aukci, i když k ní pomáhá. Jiná kopie hry Super Mario 64 s hodnocením 9,6 A++ se ve stejné aukci prodala za 13 200 dolarů.

Super Mario 64 byla nejprodávanější hrou pro systém Nintendo 64 a je všeobecně považována za důležitou hru v historii videoher. Znamenala totiž Mariův první přechod do trojrozměrného rozlišení.

Nejvíce zájemců však přitahují vzácnější kopie populárnějších her. Před dražbou byla věnována zvláštní pozornost vzácné kazetě The Legend of Zelda z roku 1988 s označením 9.0 A, jež byla první hrou v sérii a stala se jednou z nejúspěšnějších a kritiky nejoceňovanějších v celém katalogu společnosti Nintendo.

Tato kopie je nejstarší zapečetěnou kopií, v jejíž získání může kdokoli reálně doufat.
Heritage Auctions

Očekávalo se, že ceny půjdou nahoru, protože kazeta patřila do rané výrobní série a byla jednou z prvních vyrobených exemplářů, které se dochovaly. Aukční síň Heritage Auctions uvedla, že existuje pouze jeden exemplář, který se možná nikdy do prodeje nedostane.

„Tato kopie je nejstarší zapečetěnou kopií, v jejíž získání může kdokoli reálně doufat,“ napsala aukční síň.

Sběratelské předměty z oblasti videoher dosahují stále vyšší hodnoty, což vede k pochybnostem, zda trh není přehnaně nafouknutý.

Na aukci se rovněž prodalo množství sběratelských her za vysoké ceny. Například kopie Final Fantasy III pro konzole Super Nintendo se prodala za 96 000 dolarů, stejně jako kopie hry Zelda: A Link to the Past.

Reklama

Doporučované