Hlavní obsah

Padla obžaloba v obřím dotačním případu na severozápadě Čech

Foto: Radek Nohl, ČTK

Alexandr Novák a Daniel Ježek byli obžalováni.

Reklama

aktualizováno •

Vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu v kauze ROP Severozápad. Před soud míří na tři desítky politiků, úředníků a vlivných podnikatelů včetně tří bývalých hejtmanů.

Článek

Po třech a půl letech skončilo vyšetřování v rozsáhlé dotační kauze na severozápadě Čech.

Podle zjištění Seznam Zpráv podal státní zástupce v pondělí obžalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem.

Před soudem bylo mělo skončit celkově 27 lidí. Na seznamu jsou například ve své době vlivní severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek, bývalí hejtmani Jana Vaňhová a Josef Novotný nebo další ústečtí a karlovarští politici.

Advokáti a jejich klienti byli již o podání obžaloby od Vrchního státního zastupitelství v Praze informováni.

Žalobce Tomáš Minx, který případ dozoruje, následně potvrdil, že bylo v této souvislosti obžalováno 27 osob.

„Obžaloba byla podána převážně pro trestnou činnost spočívající v sofistikovaném ovlivňování hodnotícího procesu výběru projektů soutěžících o dotace Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad,“ uvedl Minx.

V této kauze s vyšetřovateli spolupracuje jeden z obžalovaných, bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz.

Policistům Kušnierz popsal, že rozdělování unijních dotací pro severozápad Čech ovlivňovali zejména podnikatelé Daniel Ježek a Alexandr Novák. Ježek při posledním výslechu na policii odmítl, že by bývalému řediteli dotačního úřadu dával nějaké pokyny.

Ježek v tomto případě strávil ve vazbě devět měsíců. A na svobodu se dostal až poté, co zaplatila jeho manželka a matka kauci ve výši 15,8 milionu korun.

Video: Noc, kdy zatkli Daniela Ježka

Daniel Ježek míří k soudu, který řešil jeho vazbu.

Deset měsíců pak strávil v Německu v takzvané vydávací vazbě také bývalý senátor Alexandr Novák. Poté, co se dostal do Česka, musel stejně jako Ježek zaplatit kauci. Ta měla být ve výši 16 milionů korun.

Jak Ježek, tak i Novák od té doby – tedy již dva a tři čtvrtě roku – nemohou například vycestovat do zahraničí. Policie je kvůli tomu pravidelně kontroluje.

Vyšetřovatelé v této kauze mají jako důkazy také odposlechy. Nebo dokumenty, na nichž byly označené projekty, které měly dotace získat.

Reklama

Doporučované