Hlavní obsah

Pádlující archeologové z Hradce vyrazí v dřevěném člunu zkoumat osidlování Středomoří před 8 tisíci lety

Znalosti je potřeba ověřovat prakticky. To si řekli hradečtí archeologové, kteří příští rok vyrazí na Krétu na člunu z vydlabaného kmene. Jako prapředci před 8 tisíci lety.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Způsob, jakým se před osmi tisíci lety osidlovalo Středomoří, archeologové doposud zkoumali především na počítačových modelech. Archeologové z Hradce Králové se však rozhodli potvrdit domněnky praxí. Příští rok proto vyrazí ve člunu z dlabaného kmene stromu z poloostrova Attika na Krétu tak, jak to dělali i naši předkové v mladší době kamenné. Expedici Monoxylon III nyní čeká rok plný náročného tréninku, průzkumů, ale také shánění sponzorů.

Článek

Pedagogové a členové Spolku experimentální archeologie Radomír Tichý a Jiří Miler spolu se svými studenty tak chtějí navázat na dvě úspěšné expedice, které podnikli v letech 1995 a 1998. Cílem té první bylo zdůraznit význam tradice dřevěných lodí pro nejstarší námořní plavbu ve Středomoří. Druhá expedice se před 20 lety vydala na moře po zveřejnění objevu dlabaného člunu z mladší doby kamenné v jezeře Bracciano u Říma. Podle něj archeologové vydlabali nové plavidlo, na němž se vydali na 800 kilometrů dlouhou plavbu.

Oba čluny pak sloužily jako exponáty v Archeoparku ve Všestarech u Hradce Králové, jehož je Radomír Tichý ředitelem. Ten druhý člun, který vznikl otesáním kmene 140 let starého dubu z Valdic na Jičínsku, se nyní po dvacet letech znovu dostane na vodu. Expedice Monoxylon III si klade za cíl zmapovat šíření zemědělství do Středomoří v neolitu a vyzkoušet přepravní trasu, kterou prapředkové využívali pro převoz obsidiánu na Krétu.

„Zjistili jsme, že v archeologické literatuře je pořád důležité ověřovat věci prakticky. Cílem je pokusit se plout opravdu dlouhé vzdálenosti, kterých lidé v pravěku mohli být schopni, tedy otestovat to nejnáročnější. To, co jsme testovali předtím, se ukázalo jako reálné,” vysvětluje Tichý hlavní motivaci expedice, která kromě dvou nových členů bude mít stejné složení posádky jako před dvaceti lety.

Většina archeologů se tématu věnuje především teoreticky, maximálně nad počítačovými modely. Ti hradečtí jsou tak vcelku unikátní v rámci celé Evropy. V minulosti zkoušeli řečtí archeologové pouze rákosové čluny. Otázka, proč tento výzkum provádějí zrovna lidé ze suchozemského státu, je proto nasnadě. „První akci v roce 1995 jsme si vysvětlovali tím, že když předtím bylo dlouho problémem realizovat něco v zahraničí, v řadě lidí se to nashromáždilo jako určitý sen, který najednou realizovat šel,” míní Tichý.

Skupina nadšenců už minulý týden člun cvičně spustila na vodu rybníka, aby zjistila, jestli je možné dělat úpravy. Člun totiž váží 1,5 tuny a mořeplavci by ho rádi osekáním trochu zeštíhlili a upravili jeho tvar, aby se co nejvíc podobal novým objevům podobných plavidel. Veřejnosti devítimetrové plavidlo představí v sobotu 26. května v Hradci Králové, kde si na Labi dají první trénink. Na ten přijedou členové posádky až ze Slovenska či Slovinska. V první polovině července pak chtějí celý týden trénovat na východočeské nádrži Rozkoš. „To bude takový generální trénink, kde budeme zkoušet i rychlost a noční plavbu,” dodává Tichý.

Posádku bude tvořit 22 lidí, kteří se rozdělí do dvou střídajících se skupin. „Všichni budou buď pádlovat, nebo kormidlovat. V minulosti jsme s sebou měli i lékaře či kuchaře, nyní všechno musíme zvládnout sami. Posádky se budou střídat po třech až pěti hodinách,” vysvětluje Jiří Miler, který jako bývalý tělocvikář má posádku na starost.

Výzkumníci se budou muset popasovat i se změnou politického klimatu, které nyní ve Středomoří panuje. Jelikož poplují z poloostrova Attika na ostrov Kréta, vyhnou se tak hlavním trasám člunů s uprchlíky. I tak si chtějí během přípravné plavby, kterou budou v následujících měsících absolvovat, udělat v přístavech kontakty, aby se o expedici dopředu vědělo.

Studenti se svými pedagogy totiž měli problémy i v 90. letech. „Už v roce 1995 nás běžně zatýkala policie, jednu posádku nám zatkla italská policie i v roce 1998, tehdy do Itálie migrovali na člunech Albánci,” říká Miler a dodává, že archeologové by proto v příštím roce rádi získali i záštitu některého z českých ministerstev.

Expedice Monoxylon III je naplánovaná na 25. května až 15. června 2019.

Reklama

Doporučované