Hlavní obsah

Padlý investiční mág nebyl jediný. Zázračné výnosy slibují i jiní

Foto: Profimedia.cz

WCA International láká klienty na nadprůměrné zhodnocení (ilustrační foto).

Reklama

Firma WCA International slibovala podobně jako „zázračný“ fond osmadvacetiletého investora Ondřeje Janaty vysoké výnosy. Někteří poradci přitom oba fondy prodávali společně.

Článek

Společnost WCA International nabízí velmi podobný model jako fond „zázračného“ investora Ondřeje Janaty. Vysoký výnos a jeho výplata na měsíční bázi.

Podle nabídkových materiálů, které má SZ Byznys k dispozici, slibuje WCA International nadstandardní zhodnocení vložených prostředků. „Výnos je zhruba 15 až 18 procent za rok, průměrně 1,3 procenta za měsíc,“ stojí v nabídkové prezentaci. U fondu nyní obviněného Ondřeje Janaty přitom padaly nabídky nejdříve na 30 procent ročně, potom během prázdnin na 20 procent ročně.

Fond WCA International, který stejně jako Janatův Growing Way nepodléhá regulaci České národní banky, uvádí, že svěřené prostředky investuje do rizikových měnových párů, indexů, obligací, komodit, ale i reálných projektů, jako například švýcarské postele dodávané hotelům, výroba elektřiny, hydroponie či bylinné čaje Erebos.

„Výnos je dán z 50 procent intradenním obchodováním na trzích a druhá polovina výnosu je daná ze zmíněných konzervativních investic,“ píše se v prezentaci. Minimálně investovaná částka je 50 tisíc korun a doporučený investiční horizont dva roky. Pokud by chtěl klient z investice vystoupit, může po prvním roce a peníze dostane na účet zhruba do tří měsíců.

Fond WCA se také chlubí tím, že od svého založení v roce 2017 nebyl nikdy ve ztrátě a udržuje pravidelný výnos kolem 15 až 18 procent ročně.

Zní to fantasticky. Podle oslovených investičních manažerů a poradců, kteří se pohybují na finančním trhu řadu let, jsou tyto výnosy dlouhodobě téměř nereálné a je velmi netypické, že výnosy jsou vypláceny měsíčně.

„Slibování podobně vysokých výnosů je problém této doby, kdy je na burzách za poslední rok skutečně možné dosahovat podobných výnosů u jednotlivých akcií či některých indexů. Ale nikoliv dlouhodobě a nikoliv při středním riziku a bez volatility hodnoty. A to ještě při investičním horizontu tři roky. A není možné je žádným způsobem slíbit či garantovat,“ komentuje nabídku například Petr Borkovec, šéf finanční skupiny Partners.

Podobně se vyjadřují i další lidé, kteří dlouhodobě působí na finančním trhu, s tím, že naprosto výjimečná je stabilita výnosu. V prezentacích fondu není přitom za posledních pět let ani jeden měsíc, kdy by obchodování skončilo ztrátou.

Řada lidí z finančního trhu pak upozorňuje, že je-li firma stabilně schopna tak vysokých výnosů, je pro ni mnohem výhodnější půjčit si za pár procentních bodů od banky a nemusí se o své nadprůměrné výnosy dělit s investory.

Zrušený vlastník v Londýně

Společnost WCA International je stejně jako více než tři stovky dalších vedena v databázi České národní banky pod hlavičkou paragrafu 15 zákona o investičních společnostech a investičních fondech, který umožňuje vznik alternativních fondů, jako byla firma Growing Way.

Fond může nabízet správu prostředků klientům, kteří mohou investovat nejméně 125 tisíc eur nebo alespoň jeden milion korun, pokud správcem pověřený obchodník s cennými papíry nebo investiční společnost vyhodnotí, že investice je pro ně vhodná. Mimo tyto investory se produkt nesmí nabízet více než dvaceti osobám.

Firma patří Matouši Polákovi, mladému podnikateli, který začínal jako grafik, ale nyní vlastní síť firem a investuje do start-upů. Právě v Polákově traderské firmě začínal „zázračný“ investor Ondřej Janata, jehož policie nedávno obvinila z miliardového podvodu, kterého se údajně dopustil vůči čtyřem tisícům drobných investorů. Před půldruhým rokem se Janata „osamostatnil“ a od 4 000 investorů postupně získal asi 1,5 miliardy korun prostřednictvím sítě finančních poradců, kteří dostávali vysoké provize.

Mimochodem, podle informací SZ Byznys proto Janata o prázdninách usiloval o koupi obchodníka s cennými papíry, aby získal licenci České národní banky a nemusel platit tak vysoké provize.

„S panem Janatou nijak nespolupracujeme. Před dvěma lety byl naším řadovým traderem. Spolupráci jsme však rozvázali a od té doby spolu nemáme žádný obchodní vztah. Jeho obchodní aktivity neznám, a nemohu se k nim tudíž nijak vyjadřovat ani s nimi nic srovnávat,“ uvedl na dotaz SZ Byznys Polák.

Popírá rovněž, že je jeho fond nabízen veřejně. „Nemáme ani investiční příležitosti či nabídku pro retailové investory. Náš fond je otevřený pouze pro privátní investory, kterým při každém jednání a na rovinu vysvětlujeme, že dohledu ČNB naše aktivity nepodléhají,“ říká Polák.

Nevyjádřil se však, kolik prostředků má jeho fond ve správě. A nekomentoval ani důvody neplnění informační povinnosti. Ve sbírce listin obchodního rejstříku jeho firma WCA International nemá od založení v roce 2017 žádnou listinu.

V roce 2019 společnosti WCA International Česká národní banka udělila pokutu 50 tisíc korun za neplnění zákonné informační povinnosti. Jednou ročně totiž musí posílat do ČNB základní údaje o tom, kolik majetku spravuje. ČNB pak firmu v roce 2019 vyřadila ze své evidence. V roce 2020 ji ovšem zase zapsala.

WCA International vlastní londýnská společnost WCA Solutions, v níž figuruje rovněž Matouš Polák. Tato londýnská firma však byla v lednu 2021 zrušena za neplnění zákonných podmínek. V českém obchodním rejstříku však stále figuruje jako konečný vlastník tuzemské WCA International.

Sliby versus realita

Na otázku, zda se fondu daří uspokojovat slibované výnosy 15 až 18 procent ročně, které jsou vypláceny na měsíční bázi, Polák přímo neodpovídá.

„Výkonnost našeho fondu se od začátku roku pohybuje na úrovni 11 procent. Vzhledem k diverzifikaci rizik vsázíme i na venture kapitálové investování,“ říká Polák.

Zároveň se snaží zmírnit sliby vysokého výnosu, na které firma láká investory v nabídkové prezentaci. „Majetek klientů spravujeme tak, že jim výnosy doručujeme. Ale garanci v našem podnikání nikdy dávat nemůžete. I přes letité zkušenosti, které sami máme,“ říká.

Jeho firma mimo jiné financuje skupinu investorů Soulmates Ventures, která je stejně jako Polák z Ostravska a hledá perspektivní začínající firmy.

„V zelených technologiích vidíme jednu z příležitostí pro budoucí zhodnocení vložených investičních prostředků i naší budoucnosti jako takové. Navíc nás zajímají právě zkušenosti Soulmates Ventures s výběrem projektů, které mají potenciál růst a mají své platící zákazníky, spolu se zaměřením na udržitelnost a hlavně jejich schopnost reálně projektům pomoci s jejich výkonností,“ dodává.

V červnu zainvestoval Polák několik milionů korun do start-upu zaměřeného na monitoring ovzduší Perfect-Air, kde získal 20procentní podíl. Zainvestoval také do projektu Tesla Medical, zabývajícího se neinvazivní léčbou močového měchýře a inkontinence prostřednictvím neuromodulace mozku.

Reklama

Doporučované