Hlavní obsah
Online

Zaorálek se ptá, zda se stane z Afghánistánu český Vietnam. Lidé vojákům posílají dojemné vzkazy

Lidé posílají českým vojákům v Afghánistánu dojemné vzkazy.Video: Karolína Štuková

 
aktualizováno •

Tomáš Procházka zemřel v pondělí na základně Shindand v afghánské provincii Herát po střelbě afghánského vojáka. Mezi politiky se krátce po jeho smrti rozhořela pře o to, zda je účast českých sil v Afghánistánu nutná.

Článek

Česko za poslední tři měsíce tratilo v Afghánistánu čtyři vojáky. Tři muži zemřeli po sebevražedném útoku v srpnu, čtvrtý toto pondělí po střelbě afghánského vojáka, tedy „z vlastních řad“, uvnitř mezinárodní základny.

Fakta o české misi v Afghánistánu.Video: Seznam Zprávy

Krátce poté, co armáda oznámila okolnosti, za kterých poslední oběť – Tomáš Procházka – zahynula, otevřel bývalý šéf diplomacie Lubomír Zaorálek debatu o smyslu afghánské mise.

Dění sledujeme v online přenosu.

  • Zaorálek se mohl vyjádřit už jako ministr zahraničí, neslyšel jsem ho ani jednou, napsal Pavel

    Generál AČR a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel se na svém twitterovém účtu přidal mezi kritiky Lubomíra Zaorálka.

  • Liberecký hejtman: Nenechali jste Tomáše samotného, posíláte mu ke hvězdám hodně energie

    Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové), někdejší starosta Hrádku nad Nisou, pod který spadá grabštejnská armádní základna, zveřejnil emotivní text k úmrtí svého souseda, vojáka v Afghánistánu. Píše, kromě jiného: „Nenechali jste Tomáše samotného a posíláte mu někam ke hvězdám hodně vaší energie a vzpomínek, které díky Vám nezmizí…“

  • Brigádní generál Řehka na Facebooku zkritizoval Zaorálka: Mluvčí Tálibánu by to lépe neřekl

    „Začít vykřikovat o stahování, chybách, okupaci a špatné strategii v době, kdy utržíme ztráty na bojišti, není jen plivnutí do tváře vojáků, které jsme tam poslali. To je podkopávání naší obranyschopnosti a bezpečnosti!“ napsal Karel Řehka na svém facebookovém účtu. Pro teroristy je podle něj takové chování výzvou k útokům a dělá z českých vojáků cíl. Status zveřejnil pouze pro své přátele, vyzval ale k jeho šíření. Řehka na sociální síti také napsal, že Lubomír Zaorálek, mimo jiné bývalý ministr zahraničí, seděl u aliančních diskuzí o afghánské misi a mohl jim oponovat. Závěrem dodal, že na diskuzi o stažení vojáků z Afghánistánu, ač by mohla být relevantní, není čas „uprostřed bitvy, kdy umírají naši vojáci“.

  • Starosta: Byl to chlap do nepohody

    Josef Horinka, starosta Hrádku nad Nisou, pod který spadá Chotyně i grabštejnský armádní útvar, vysekl zesnulému kamarádovi poklonu.

  • Lidé píší českým vojákům dojemné vzkazy

    Lidé píší českým vojákům v Afghánistánu dojemné vzkazy.Video: Karolína Štuková

  • V rodišti padlého vojáka v Hrádku nad Nisou zavlál černý prapor

    Padlý český voják Tomáš Procházka, kynolog z Centra vojenské kynologie Chotyně, měl dvě děti a na misi, která měla trvat šest měsíců, odjel letos 28. srpna. S rodinou žil v Hrádku nad Nisou. Před místní radnicí už vlaje černý prapor, ve vestibulu radnice připravují pietu s jeho fotografií. Lidé tam budou moci zapalovat svíčky.

    „Ráno jsem se dozvěděl, že vojákem, padlým v Afghánistánu, byl Tomáš Procházka z posádky Grabštejn, kamarád bydlící v Hrádku nad Nisou,“ napsal na blogu města starosta Josef Horinka. Zmínil rovněž smrt dlouholeté pracovnice hrádeckého městského úřadu. „Město Hrádek nad Nisou vzdává čest vaší památce.“

    Foto: Josef Horinka, starosta města Hrádek nad Nisou

    Hrádek nad Nisou drží smutek.

  • Zaorálek: Čekáme, až se stane z Afghánistánu náš Vietnam?

    Lubomír Zaorálek říká, proč podle něj Češi mají vycouvat z afghánské mise.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

    Předseda zahraničního výboru Sněmovny Lubomír Zaorálek má za to, že by Česko mělo z Afghánistánu odejít.

    „Musíme si uvědomit, že dneska jdeme do zdi. Nám se situace v Afghánistánu se nelepší. Produkce opia roste. Stále více jsme vnímáni jako okupanti. Takže – čekáme, až se z toho stane náš Vietnam? Nebo tu situaci budeme řešit? Tohle je přece problém, který jsme sice sami nevytvořili, ale stali jsme se jeho součástí. A dnes, protože my svou bezpečnost zajišťujeme společně se spojenci, ji musíme se spojenci řešit. A nemá cenu si namlouvat, že bojujeme za svobodu, že bojujeme s terorismem. Je evidentní, že teroristé přicházejí spíš ze Saúdské Arábie, ani ne z Afghánistánu,“ řekl Zaorálek v rozhovoru pro TV Seznam.

    Celé vyjádření najdete v příloženém videu.

  • Státní vlajky na Hradě jsou na půl žerdi

  • Petříček nevidí důvod, aby Česko odešlo z Afghánistánu

    Vojáci v Afghánistánu chrání českou i evropskou bezpečnost a není důvod k tomu, aby se Česko z alianční mise stáhlo. České televizi to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle něj ale na pořadu dne nyní není posilování české mise, i když si umí představit, že by o tom mohl s Ministerstvem obrany a s generálním štábem jednat.

    „V tuto chvíli nevidím důvod, proč bychom neměli i nadále dostát našim spojeneckým závazkům,“ řekl Petříček. „Stále je řada důvodů, proč bychom měli v Afghánistánu zůstat. Je to i kvůli naší bezpečnosti, můžeme zamezit šíření obchodu s drogami, můžeme zabránit další migrační vlně z regionu. Jsou to věci, které mají přímý dopad na českou i evropskou bezpečnost.“

  • Fakta: Země, které se stáhly z Afghánistánu – a proč

    Kanada

    V březnu 2014 ukončila po 12 letech svou misi v Afghánistánu Kanada. Ke konci svého působení, mezi lety 2011 a 2014, byla v zemi pouze malá skupina vojáků, která pomáhala s výcvikem afghánských bezpečnostních jednotek. Kanada nezaznamenala žádný velký úspěch, naopak její vojáci byli například obviněni z mučení zajatců. Rozhodla se proto dokončit poslední misi a od roku 2011 se pouze soustředila na výpomoc spojeneckým silám. Kanada ve válce ztratila 158 vojáků a čtyři zdravotníky.

    Nizozemsko

    Nizozemsko začalo v srpnu roku 2010 jako první člen NATO stahovat svá vojska z Afghánistánu. Vojáci operovali 4 roky v provincii Uruzgán. Celkem stáhlo Nizozemsko z Afghánistánu zhruba dva tisíce vojáků. Během mise jich bylo 24 zabito a 140 zraněno. Mise měla oficiálně trvat 4 roky, NATO se snažilo Nizozemsko přesvědčit, aby svůj pobyt v Afghánistánu prodloužilo, to se však nepodařilo.

    Švýcarsko

    Švýcarsko odešlo v roce 2008. „V oblastech, kde Tálibán posílil svůj vliv, bylo prakticky nemožné vykonávat rekonstrukční práce,“ uvedlo švýcarské ministerstvo obrany v tiskové zprávě. Od roku 2003 celkem 35 důstojníků (včetně tří doktorů) pracovalo v prostorách Hindúkuše v provincii Badakšan.

    Francie

    Francie odešla v roce 2012. Zůstalo pouze logistické družstvo. V roce 2012 bylo zabitých francouzských vojáků 82. Prezident Sarkozy volal po zlepšení bezpečnosti, nakonec se rozhodl vojáky stáhnout.

    Jordánsko

    Jordánsko mělo v roce 2009 v Afghánistánu 7 vojáků. V roce 2011 už žádného.

    Jižní Korea

    V roce 2007 bylo Tálibánem zajato 23 korejských misionářů. Dva muži byli popraveni. Tálibán požadoval stažení všech 200 jihokorejských vojáků výměnou za rukojmí. Korea své vojáky stáhla a rukojmí byli propuštěni. V roce 2009 byl odsouhlasen návrat jihokorejských vojáků. V roce 2011 bylo v Afghánistánu zpátky 426 vojáků. 23. 6. 2014 byly všechny jednotky staženy.

  • Jiří Drahoš k účasti na misích: Nesmíme kapitulovat v boji s terorismem

  • Srdcař a vynikající kynolog. Tak na zabitého vojáka vzpomíná jeho velitel

    K vojenské jednotce kynologů v Grabštejně na Liberecku, kde sloužil poslední padlý český voják v Afghánistánu rotný Tomáš Procházka, se v úterý ráno dostavil kaplan. Než promluvil k vojákům, kteří ztratili kolegu a kamaráda, vytáhl z tašky tlakový hrnec. „Řekl vojákům, že když se u něj neupustí ventil, praskne. A poradil jim, že oni musí teď upustit emoce,“ popsal kaplanovu návštěvu podplukovník Andrej Vítek, náčelník grabštejnského kynologického střediska.

    Celé povídání s Andrejem Vítkem si můžete pustit ve videu níže.

    Rozhovor s Andrejem Vítkem, velitelem armádního střediska kynologů v Grabštejně na Liberecku, kde sloužil rotný Tomáš Procházka. Voják, který padl v Afghánistánu. Video: Jan Stránský, Seznam Zprávy

  • O smrti českého vojáka píší v The New York Times

  • Padlého vojáka povýší

    „Rotného Tomáše Procházku, který v pondělí padl v Afghánistánu, povýší ministr obrany Lubomír Metnar in memoriam na štábního praporčíka,“ řekl mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek. Dá se očekávat, že obdrží i některé z resortních vyznamenání. Státní vyznamenání k letošnímu 28. říjnu pravděpodobně vzhledem k časové blízkosti slavnostního ceremoniálu na Pražském hradě neobdrží. Podle Hradu by byla pro rodinné příslušníky jejich účast tak krátce po tragické události mimořádně těžká.

  • Duel Seznamu: Má česká přítomnost v Afghánistánu smysl? Alexander Černý z KSČM proti Pavlu Žáčkovi z ODS

    Nedovedu si představit, že útočník střílející na vzdálenost 80 metrů nevěděl, co dělá. Nahodilost nejsem ochotný připustit, odmítá Alexander Černý (KSČM) tvrzení náčelníka generálního štábu, že atentátník v pondělí necílil primárně na české vojáky.

    Pusťte si celý duel, kde o tématu diskutovali místopředseda sněmovního výboru pro obranu Alexander Černý z KSČM a Pavel Žáček z ODS, který je také členem výboru pro obranu.

  • Zaorálek: Nechci vidět další mrtvé vojáky. Česko by mělo z Afghánistánu stáhnout svoje jednotky

    Po pondělním úmrtí rotného Tomáše Procházky na misi v Afghánistánu se ve veřejném prostoru objevují první hlasy, které působení českých jednotek v zemi kritizují.

    „Stojí nás to obrovské množství peněz. Byla chyba do Afghánistánu jít, byla to chyba stejně jako válka v Iráku. Důsledky jsou pro nás vesměs negativní. Nechci vidět další mrtvé vojáky,“ řekl v úterý ve Sněmovně bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

  • Pošlete vojákům slova podpory, vybízí výzva

  • Kdo byl Tomáš Procházka? Kynolog, kterého smrt našla uvnitř spojenecké základny

    Foto: Armáda ČR

    Rotný Tomáš Procházka, který padl v Afghánistánu.

    Tomáš Procházka byl členem logistického útvaru armády. Při útoku seděl na korbě toyoty vedle svého psa, vůz projížděl areálem mezinárodní základny v prostoru afghánských ozbrojených sil. Střelec ho zasáhl přibližně z osmdesáti až jednoho sta metrů z pušky M14, život českého vojáka nezachránila ani neprůstřelná vesta. Na misi se speciálními silami byl dlouhodobě připravován v Centru vojenské kynologie Chotyně.

    Podrobnější článek na tomto odkaze:

  • Armádu zasáhl další tragický útok v Afghánistánu. Hovoří o něm ministr obrany a náčelník generálního štábu

    Ministr obrany Lubomír Metnar za ANO (vpravo) a náčelník generálního štábu Aleš Opata o české ztrátě v Afghánistánu.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

  • Babiš chce o misích mluvit s ministrem

Hlavní zprávy