Hlavní obsah

Pocta vojákovi, který padl v Afghánistánu. U rakve na letišti byla rodina, prezident a kardinál

Na vojenském letišti v pražských Kbelích ve středu krátce před půlnocí přistál speciál s ostatky vojáka Tomáše Procházky.Video: Nikol Zwrtková

 

Na vojenském letišti v pražských Kbelích ve středu krátce před půlnocí přistál speciál s ostatky vojáka Tomáše Procházky.

Článek

Na vojenském letišti v pražských Kbelích ve středu krátce před půlnocí přistál speciál s ostatky vojáka Tomáše Procházky, který padl v pondělí v Afghánistánu.

Spolu s ním letadlo do Česka přivezlo i dva zraněné vojáky – jednoho z pondělního útoku, druhého z minulého týdne.

Armáda ve čtvrtek dopoledne oznámila, že Tomáš Procházka bude se souhlasem rodiny pohřben s vojenskými poctami. Místo a čas pohřbu budou upřesněny.

Rozhovor s pplk. Andrejem Vítkem.Video: Nikol Zwrtková

Kromě rodiny se s padlým vojákem přišli rozloučit například prezident Miloš Zeman, kardinál Dominik Duka nebo americký velvyslanec Stephen King.

Vedle příslušníků armády a ministerstva obrany se na ceremonii objevila i bývalá ministryně Karla Šlechtová, současný ministr obrany Lubomír Metnar a náčelník Generálního štábu Aleš Opata.

Rakev zahalenou do české vlajky z letadla vynesla čestná stráž a za doprovodu smuteční hudby ji položila na černý katafalk. Čestnou stráž doprovázel i jeden ze psů, kteří s Procházkou sloužili v Afghánistánu.

Před rakví držel voják fotografii padlého. Krátce poté promluvil vojenský kaplan Petr Šabaka a zazněla státní hymna. Vojáci rakev následně odnesli do pohřebního vozu, u kterého se s Procházkou rozloučili jeho blízcí. Pohřební služba za doprovodu motocyklů zamířila do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích.

Do stejné nemocnice byli transportování i dva vojáci, kteří v Afghánistánu nedávno utrpěli zranění. Podle velitele speciálních sil Pavla Koláře je jejich stav dobrý, v nemocnici je nyní čeká další vyšetření.

V Afghánistánu i nadále zůstává třetí voják, který byl vážně zraněn minulý týden. „Z lékařského hlediska bylo správné ještě ho ponechat v péči, kterou dostává v Afghánistánu,“ zdůvodnil tento krok velitel speciálních sil Pavel Kolář.

Na palubě byla i část příslušníků 10. strážní roty, kteří v uplynulých měsících hlídali spojeneckou základnu Bagrám. V Afghánistánu je vystřídali kolegové z 11. strážní roty.

Náčelník Centra vojenské kynologie Chotyně Andrej Vítek novinářům po ceremoniálu řekl, že Procházka odváděl velice profesionální práci a kynologii dělal srdcem. Zpět do ČR podle něj přiletěli oba psi, kteří s ním v misi sloužili. Nyní je čeká karanténa a poté se rozhodne, jakému vojenskému kynologovi budou přiděleni. Ve své armádní službě budou pokračovat.

Rozhovor s brig. gen. Pavel Kolářem.Video: Nikol Zwrtková

Procházka zemřel v pondělí na základně Šindánd v provincii Herát, když afghánský voják zahájil střelbu na projíždějící české vozidlo. Procházka u jednotky, která má na starosti výcvik afghánských kolegů, sloužil jako kynolog. S rodinou žil v Hrádku nad Nisou.

Doporučované