Hlavní obsah

Padne v úterý rekord za jeden karát? Smaragdový prsten se může prodat až za 140 milionů korun

Smaragd pochází z naleziště v Kolumbii.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Prsten s 18karátovým smaragdem, známý jako Rockefellerův smaragd, by mohl v úterý zaznamenat nový světový rekord v ceně za jeden karát.

Článek

Šperk, který se bude v úterý dražit v New Yorku, by se podle různých odhadů mohl prodat až za cenu šest milionů dolarů. Má tak ambice přepsat dosud nejvyšší vydraženou cenu za jeden karát.

Podle aukční společnosti Christie's, která bude smaragd dražit, by se drahokam mohl prodat v ceně od čtyř do šesti milionů dolarů (94 až 140 milionů korun). Aby překonal dosavadní rekord 280 tisíc dolarů za karát, vydražená cena musí přesáhnout pět milionů dolarů, tedy zhruba 117 milionů korun.

Rockefellerův smaragd je výjimečný díky kombinaci dokonalého brusu, sytě zelené barvy, velikosti a čistoty. Podle gemologů pochází z naleziště v Kolumbii, která dodává na světové trhy ty nejhodnotnější smaragdy.

Vzácný smaragd koupil v roce 1930 John D. Rockefeller Junior jako součást brože pro svoji manželku. Po její smrti byly kameny z brože rozděleny mezi jejich děti. Tento 18karátový smaragd dostal David Rockefeller, který ho nechal zasadit do platinového prstenu osazeného menšími diamanty.

Historicky nejdražším vydraženým smaragdovým šperkem je brož Elizabeth Taylorové s 23karátovým smaragdem, která byla prodána koncem roku 2011 za rekordních 6,6 milionu dolarů (tehdy 128 milionů korun). Brož dosud drží i rekord v ceně za jeden karát (280 tisíc dolarů, tehdy 5,4 milionu korun).

Světově nejdražším vydraženým klenotem je jednoduchý investiční prsten s 60karátovým růžovým diamantem Pink Star. Nový majitel ho letos v dubnu vydražil v přepočtu za 1,8 miliardy korun.

Video: Nejdražší diamant světa se vydražil za 1,8 miliardy korun. Zůstává v Hongkongu.

Reklama

Související témata:

Doporučované