Hlavní obsah

Padouch, nebo hrdina? Izraelský voják jde za zabití Palestince do vězení, trest překvapil

Izraelský voják byl odsouzen k 18 měsícům vězení.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Elor Azaria odešel od soudu s trestem ve výši 18 měsíců vězení. Horní hranice byla přitom 20 let.

Článek

Vojenský soud v Tel Avivu odsoudil izraelského vojáka Elora Azariu, který loni zastřelil na zemi ležícího Palestince, k 18 měsícům vězení. Podle agentury Reuters žádal prokurátor pro Azariu trest tři až pět let vězení.

V Izraeli se trest pro vojáka označuje jako shovívavý. Horní hranicí za zabití je až 20 let odnětí svobody. Vojenský soud ale v Azariově případě přihlédl k jeho dosavadní bezúhonnosti, a to i přesto, že voják nad svým činem nevyjádřil lítost.

Případ dvacetiletého Azarii rozdělil izraelskou společnost, mnozí politici, včetně premiéra Benjamina Netanjahua, žádali pro vojáka milost. Jiní, například i náčelník generálního štábu armády Gadi Eizenkot, požadovali potrestání.

Azaria byl shledán letos v lednu vinným z toho, že loni v březnu v Hebronu zastřelil jednoho ze dvou Palestinců, kteří předtím nožem útočili na izraelské vojáky. Jeden z útočníků už byl mrtvý, druhý ležel na zemi zraněný. Azaria k němu přistoupil a střelil ho do hlavy.

Podle obžaloby si počínal v rozporu s předpisy, protože muž v té chvíli již nepředstavoval nebezpečí. Azaria se hájil tím, že jednal v sebeobraně, protože se obával, že útočník má na sobě pás s výbušninou.

Reklama

Související témata:

Doporučované